10 21 okt. '23

'Girl' danst naar de oscars

Girl still 2
Nieuws 29 aug. 2018

“De kers op de taart na alles wat me de jongste maanden is overkomen”, zo reageerde regisseur Lukas Dhont op de bekendmaking dat zijn debuutfilm ‘Girl’ de Belgische Oscarinzending is voor de categorie beste niet-Engelstalige film.

‘Girl’, zoals bekend de openingsfilm van de 45ste editie van Film Fest Gent, maakt nu deel uit van de ongeveer negentig internationale Oscarkandidaten. Die worden beoordeeld door de leden van het Foreign Language Committee en op basis van hun oordeel komt er op het einde van het jaar een shortlist van negen films die in aanmerking komen voor een nominatie. Die shortlist wordt daarna tot vijf films herleid en die officiële nominaties worden op 22 januari 2019 bekendgemaakt. Vorig jaar was ‘Le Fidèle’ van Michael R. Roskam de Belgische Oscarinzending maar die haalde de eerste shortlist niet.

De inzending voor de Oscars is de eerste concrete stap in een race die begon toen Variety-criticus Peter Debruge na de visie in Cannes aan ‘Girl’ Oscarpotentieel toedichtte. Nogal wat collega’s traden Peter Debruge bij. ‘Girl’ werd uiteindelijk de meest bekroonde film op het festival en overschreed daarbij, onder meer door het winnen van de prestigieuze Camera d’Or, de grenzen van de Un certain regard sectie.

Aanloop

Netflix verwierf de vertoningsrechten voor Noord-Amerika en dezelfde Debruge sprak onlangs zijn vrees uit dat Netflix het niet makkelijk zal hebben om de Canneslieveling aan het Amerikaans publiek te verkopen. Hij verwees daarbij naar de voorstelling van de transgenderproblematiek en de commotie in verband met het casten van Scarlett Johansson als transgender in ‘Rub and Tug’.

Een en ander maakt de aanloop naar de Oscars er alleen maar spannender op en wordt het afwachten of ‘Girl’ dansend zal aansluiten bij ‘Daens’, ‘Iedereen beroemd’, ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Rundskop’ die al een Oscarnominatie in de wacht sleepten.

De jury voor de Belgische Oscarinzending werd dit jaar voorgezeten door Dan Cukier, voorzitter Univerciné. Leden waren: producente Hilde De Laere, filmjournalist Jan Temmerman, Cinematek programmator André Joassin, Casa Kafka CEO Isabelle Molhant, en managing director 20th Century Fox Maud Van de Velde.

De Oscaruitreiking vindt plaats op 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.