10 21 okt. '23

Girl: altijd prijs, altijd gewonnen?

Girl1
Nieuws 23 okt. 2018

Het dreigt een gewenning te worden, de prijzen voor ‘Girl’ van Lukas Dhont, maar af en toe valt er eentje op. De Sutherland Trophy bijvoorbeeld, die de regisseur van onze openingsfilm vorige week in Londen in ontvangst mocht nemen.

De Sutherland Trophy valt te beurt aan de meest originele en meest creatieve debuutfilm op het Londen Filmfestival. Oorspronkelijk ging die prijs naar de beste debuut- of tweede film die in het National Film Theatre, de huisbioscoop van het British Film Institute, werd vertoond. De Japanse grootmeester Ozu was met ‘Tokyo Story’ de eerste winnaar. André Delvaux kreeg als eerste Belg in 1966 de prijs voor ‘De man die zijn haar kort liet knippen’. Tot de illustere voorgangers van Lukas Dhont behoren onder meer Michelangelo Antonioni, Rainer Werner Fassbinder, Bruno Dumont, Lynne Ramsay, Andrea Arnold.

In de reeks Public Choice Awards komt er nog het beeldje bij uit het Chinese Pinyao. En dat brengt de prijzenteller op 17. Nu nog afwachten wat de nominaties zullen opleveren. ‘Girl’ kreeg er alvast een voor de European Discovery Award en staat op de shortlist voor een nominatie voor beste Europese film. Verzilveren is de boodschap. Eerst Europa, dan de Oscars?

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.