09 20 okt. '24

Gentse documentaire ‘Rabot’ en openingsfilm ‘Insyriated’ winnen Publieksprijzen van 44e Film Fest Gent

P1btun8jvq1dmhfivavb1sm0uaa1
Nieuws 23 okt. 2017
'Rabot’, de documentaire van de Gentse cineaste Christina Vandekerckhove, is de winnaar van de Port of Ghent Publieksprijs. Na elf festivaldagen waarin alles samen zowat 140 films vertoond werden, kon de film over de sloop van de sociale woontorens in de Gentse Rabot-wijk rekenen op de hoogste waardering van het publiek. Winnaar van de Canvas Publieksprijs is Philippe Van Leeuws ‘Insyriated’. De lijst laureaten van deze 44e editie kleurt hiermee opvallend Belgisch, gezien naast 'Rabot' en 'Insyriated' het Vlaamse speelfilmdebuut 'Zagros' vorige vrijdag ook al de Grand Prix wegkaapte. Nog opmerkelijk aan deze editie is het grote aantal jonge bezoekers dat over de vloer kwam, te danken de verdere uitbouw van de educatieve werking van het festival.

‘Rabot’ vertelt het verhaal van een sociale woonblok in de Rabot-wijk die tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg uit hun miserie zoeken, komen er van het dak springen; zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Zowel de bewoners als het gebouw moeten echter weg, het einde van een woelig tijdperk nadert. Christina Vandekerckhove volgde een aantal bewoners tijdens de laatste maanden in de woontoren en maakte een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze westerse samenleving.

De Port of Ghent Publieksprijs wordt bepaald door het publiek dat na elke voorstelling zijn stem kan uitbrengen en is goed voor een distributiepremie van €5.000 voor de Belgische distributeur, samen met een mediacampagne ter waarde van €12.000. ‘Rabot’ werd geproduceerd door Peter Krüger van Inti Films, voor de muziek tekende Stijn Ylode De Gezelle van Madensuyu. De documentaire wordt vanaf 17 januari in de zalen uitgebracht door Dalton Distribution.

De top vijf van de Port of Ghent Publieksprijs wordt verder vervolledigd door ‘Call Me by Your Name’ en ‘Earth: Een onvergetelijke dag’ op een gedeelde tweede plaats, de animatiefilm ‘De kleine vampier’ op de derde plaats, ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ en ‘Façades’ op een gedeelde vierde plaats en tot slot ‘Insyriated’ op de vijfde plaats.

‘Insyriated’ is daarmee ook de winnaar van de Canvas Publieksprijs. De zender selecteerde uit het volledige festivalprogramma vooraf vijf films, waarbij Philippe Van Leeuws internationaal bekroonde drama van die vijf het hoogst scoorde in de publieksprijsstemming. ‘Insyriated’ zal hierdoor door Canvas aangekocht worden voor uitzending.

Buiten het publiek dat koos voor deze geëngageerde films, schaarde Film Fest Gent zich in het kader van de thematiek van ‘Insyriated’ dit jaar achter Cinemaximiliaan, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen, debatten en optredens organiseert in o.a. opvangcentra voor vluchtelingen. Bezoekers konden tijdens de openingsavond of bij het reserveren van tickets een vrije bijdrage doen, wat in totaal €5.759 opleverde die integraal gaat naar de werking van Cinemaximiliaan.

Vorige vrijdag werden de officiële prijzen van het festival al aangekondigd. Sahim Omar Kalifa won toen met zijn speelfilmdebuut ‘Zagros’ als eerste Vlaamse film ooit de Grand Prix voor Beste Film, de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek was weggelegd voor Jonas Carpignano’s Oscar-kandidaat ‘A Ciambra’. Ook de Belgische studentenkortfilm ‘Croisé’ van Elke Vanoost en de Duitse animatiekortfilm ‘My Second Eye’ vielen in de prijzen.

Verjonging

In lijn van de voorgaande edities wist deze 44e editie opnieuw om en bij de 100.000 bezoekers te lokken. Opmerkelijk is de toenemende verjonging van het publiek, met dit jaar opvallend meer studenten en jongeren onder de bezoekers dankzij de uitbreiding van de educatieve werking van het festival. In samenwerking met de overkoepelende Vlaamse jeugdfilmorganisatie JEF werden dit jaar vier educatieve filmvoormiddagen georganiseerd voor zowel de lagere school als het secundair onderwijs. Daarnaast stonden in samenwerking met de Universiteit Gent ook meerdere ochtendsessies op het programma, waarbij proffen van de UGent hun auditorium inruilden voor de cinemazaal.

Nieuw dit jaar waren ook de Daily Talkies, een dagelijkse variant van de maandelijkse Talkies-talkshow waarbij het vaste panel in gesprek gaat met wisselende filmgasten over alles wat reilt en zeilt in filmland. Op 4 november vindt nog een special edition van de Talkies plaats op de Boekenbeurs met Gertjan Willems en thrillerauteur Bavo Dhooge als centrale gasten.

Het jaar rond

Film Fest Gent blijft ook tijdens het jaar actief met onder meer het driemaandelijkse Live Track Cinema, de vertoning van onuitgegeven films tijdens de maandelijkse One Shot Cinema avonden en de avant-premières tijdens Film Fest Gent On Tour.

Sinds dit weekend is er ook ‘Film Fest Gent on Demand’, een aangepast aanbod van kwaliteitsfilms uit de catalogus van UniversCiné die online bekeken kunnen worden en volgens FFG de moeite waard zijn. De selectie, van cult-films over klassiekers tot titels uit vorige festivaledities, zal regelmatig geüpdatet, aangevuld en van extra duiding voorzien worden.

De 45e editie van Film Fest Gent zal plaatsvinden van 9 tot 19 oktober 2018.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?