10 21 okt. '23

'Gente de bien' van Franco Lolli wint Grote Prijs voor Beste Film op 41e Film Fest Gent

P194q3htcs19gmefs189np7j1oi41
21 okt. 2014

De internationale jury van Film Fest Gent onder leiding van voorzitter Bret Easton Ellis, maakte op woensdag 22 oktober de winnaars bekend in de verschillende competities van Film Fest Gent. 'Gente de bien' van Franco Lolli heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek ging naar Bas Devos' 'Violet' met muziek van Boris Debackere. Verder kreeg 'Jauja' van Lisandro Alonso een Special Mention van de jury. Ook de winnaars van de verschilldende kortfilmcompetities werden woensdag bekend gemaakt.

De internationale jury wordt dit jaar voorgezeten door Bret Easton Ellis en bestaat verder uit Héloïse Godet, Patrice Toye, Dana Linssen en Sergei Loznitsa.

1. OFFICIAL SELECTION - COMPETITION

• Grote Prijs voor Beste Film:

GENTE DE BIEN van Franco Lolli (Colombia/Frankrijk - 2014)
Geen Belgische distributeur.

Deze prijs heeft een totale waarde van 43.500 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €20.000 en een media return ter waarde van €23.500.

Motivatie jury: "De Grote Prijs gaat naar een existentialistisch verhaal over het feit dat medeleven en goede wil ons niet altijd kunnen redden".

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'Gente de bien' op donderdag 23 oktober om 22:30.

• Georges Delerue Award voor Beste Muziek:

VIOLET van Bas Devos met muziek van Boris Debackere (België/Nederland - 2013). Belgische distributeur: Minds Meet

Deze prijs heeft een totale waarde van €21.500. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €10.000 en een mediareturn ter waarde van 11.500 euro.

Motivatie jury: "Voor de inventieve soundscape die perfect de rijkdom van het beeld weerspiegelt".

• Special Mention:

JAUJA van Lisandro Alonso (Argentinië - 2014)
Geen Belgische distributeur.

Motivatie jury: "Voor een metafysische en mythologische reis in het landschap en in het radarwerk van de geest"

2. COMPETITION FOR BEST BELGIAN STUDENT SHORT

• National Lottery Award For Best Belgian Student Short:

L’INFINI van Lukas Dhont (KASK)

Deze film werd gekozen door een professionele jury, voorgezeten door Bavo Defurne en bestaande uit regisseurs Toon Aerts en David Lambert, actrice Kim Hertogs, acteur Valentijn Dhaenens en animatrice Emma De Swaef

De winnaar krijgt de Nationale Loterijprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van €2000.

Motivatie jury: Met deze prijs wil de jury een filmmaker belonen die scherpe keuzes durft maken, blijk geeft van persoonlijkheid en een unieke visie.

• ACE Image Factory Public Choice Award

PERDITION COUNTY van Raphael Crombez (LUCA School of Arts)

Afgelopen zondag werd reeds de ACE Image Factory Publieksprijs bekend gemaakt, die een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject bedraagt.

3. COMPETITION FOR EUROPEAN SHORTS

WASHINGTONIA van Konstantina Kotzamani (Griekenland 2014)
Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2015 (PRIX UIP GHENT).

Motivatie jury: "Voor de tot de verbeelding sprekende, speelse en magisch-realistische fabel over palmharten en de mensheid"

4. PUBLIEKS PRIJZEN

• Port of Ghent Public Choice Award

PRIDE van Matthew Warchus

• Canvas Public Choice Award

IL CAPITALE UMANO van Paolo Virzì

5. EXPLORE ZONE AWARD

THE TRIBE van Myroslav Slaboshpytskiy

Special Mentions: Actrice Mayaan Turjeman in 'That Lovely Girl' en regisseur 'Reality'

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.