10 21 okt. '23

Geheime recepten van de cinema: ontdek ze in de lezing Dr. Film: or how I learned to love the photon op 19 okt

P1avbjf06k1hq619tgtohk6j1dop1
Nieuws 18 okt. 2016

Dr. Film: or how I learned to love the photon is een boeiende en verfrissende lezing over de interne keuken van de cinema en wetenschap. Fysicus Karel Van Acoleyen en filmproducent Peter De Maegd laten je proeven van de fundamentele ingrediënten uit deze twee werelden en brengen ze op een verrassende manier samen. Dé lezing voor iedereen die cinema weet te smaken en de geheime recepten beter wil leren kennen.

Hoe komt het beeld vanop de filmset tot stand in de camera, en hoe speelt de filmmaker met dit proces? Hoe wordt het beeld vastgelegd en bewaard? Wat is kleur en hoe wordt het kleurenpalet gebruikt? Wat is de impact van de digitalisering en is er een verschil tussen een digitale en 35mm film?Het verhaal van de wisselwerking tussen wetenschap en film wordt gebracht als een verhaal met sterke personages - bvb. Newton, Einstein, maar ook Plateau en Lumière - en kleurrijke anekdotes. Maar bovenal wordt het geïllustreerd met verschillende unieke filmfragmenten uit de Belgische cinema.

Met fragmenten uit 'Rundskop', 'Welp', 'Dirty Mind' en 'Small Gods' kijken we naar de wereld van de wetenschap: van kleur tot het foto-elektronisch effect of de werking van de lens. Zowel voor de leek als de expert bieden Van Acoleyen en De Maegd een visuele mind trip vol leuke weetje, nieuwe inzichten en unieke connecties. Kortom, stimulerend spul voor tussen de twee oren en vooral een streling voor de ogen.


Dr. Film: or how I learned to love the photon
19 okt - 18u00
Kinepolis
Een project in het kader van de samenwerking tussen FFGent en Universiteit Gent

Tickets voor de lezing zijn hier verkrijgbaar

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.