09 20 okt. '24

Garbo op het grote scherm: Queen Christina

P1av43vsfumsgd0t1gdu1tjl11ak1
Nieuws 15 okt. 2016
De Goddelijke, De Sfinx, en zelfs haar eigen artiestennaam Greta Garbo: Greta Lovisa Gustafsson heeft vele gedaantes en bijnamen gekend. Haar iconische gezicht schittert dit jaar niet voor niets als officieel campagnebeeld van het festival.

‘De in Zweden geboren Greta Garbo werd in 1925 na amper één Zweedse en één Duitse film door Louis B. Mayer naar Hollywood gelokt, om daar onder contract bij zijn MGM-studio een van de mythische godinnen van het witte doek te worden’, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘Vanwege haar raadselachtige allure ging ze de geschiedenis in als de Zweedse sfinx. Het echte mysterie van Garbo schuilt in de spirituele dimensie achter het adembenemende masker. Wat er precies van Garbo uitgaat is zeer complex, hoe zou het anders meerdere generaties in de ban houden? Het gaat om een sublieme mengeling van mysterie en raffinement, melancholie en ironie, vrouwelijkheid en mannelijkheid.’

Tijdens Film Fest Gent staat de film ‘Queen Christina’ (1933) op het programma, het verhaal van de koningin van het 17e-eeuwse Zweden, die in mannenplunje door haar land zwerft. Ze wordt stapel op de Spaanse ambassadeur, voor wie ze ook aan de troon verzaakt. Het is met name het laatste shot van de film dat ervoor heeft gezorgd dat juist deze film uit het omvangrijke oeuvre van Garbo op het programma staat. Duynslaegher: “De raadselachtige ambiguïteit van Greta Garbo is nergens zo goed te merken als in het beroemde laatste shot. Regisseur Rouben Mamoulian gaf Garbo de opdracht om haar geest helemaal leeg te maken van alle gedachten, en zonder te knipperen voor zich uit moest staren. In dat shot is haar gelaatsuitdrukking zo hypnotiserend leeg, dat iedereen er zijn eigen fantasieën in kan projecteren.” 'Queen Christina’ is de enige film op het festivalprogramma die nog op 35-mm vertoond wordt.

Niet toevallig wordt de film op 16 oktober kort ingeleid door Standaardredacteur Steven De Foer, hij schreef met ‘Hollywood Boulevard, een eeuw filmsterren’ zopas een boeiend boek over het filmsterrendom. Het boek bestaat uit veertig portretten van vedetten die in de loop van de jongste honderd jaar het gezicht van de filmwereld uitmaakten en mee bepaalden. Naast Greta Garbo komen onder meer Laurel en Hardy, Lauren Bacall, Katherine Hepburn, Marlon Brando, Marilyn Monroe, Meryl Streep, Charlie Chaplin en Leonardo Di Caprio aan bod. Meer informatie over het boek vind je hier.

‘Queen Christina’ is te zien op 15 en 16 oktober in Studio Skoop, tickets zijn hier verkrijgbaar.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?