10 21 okt. '23

Fundraising 'KOFFIE': Bernard de Rycke draaide zijn laatste kortfilm in Gent

P1ak5hjplh1dq51caj1ltu1uec1d4i1
01 jun. 2016

Begin deze week werd de laatste kortfilm van Bernard De Rycke, met als titel 'Koffie', gefilmd in een imposant herenhuis in de Gentse Hoogstraat. De kortfilm is een Vlaamse productie zonder overheidssubsidies, simpelweg omdat er geen tijd is voor lange procedures. De klok tikt letterlijk voor Bernard De Rycke. Twee jaar geleden evolueerde zijn hersentumor naar de ergste graad en werd vastgesteld dat hij nog slechts 2 jaar te leven had. En begin mei 2016 kreeg hij te horen dat hem nu nog maar enkele weken resten.

Film Fest Gent draagt Bernard de Rycke een warm hart toe. Vooraleer hij een gewaardeerd godsdienstleraar werd, werkte hij jaren als verantwoordelijke voor de print traffic op het festival. Bernard debuteerde 2 jaar geleden met zijn kortfilm 'In a Landscape'. Een jaar later volgde zijn tweede kortfilm 'Endurance', die afgelopen editie ook vertoond werd op ons festival. Deze realisaties werden mogelijk gemaakt door een fantastisch team dat op vrijwillige basis heeft bijgedragen aan deze producties.
Beide kortfilms sleepten nationale en internationale nominaties in de wacht en kregen heel wat persaandacht. 'Koffie' wordt nu écht zijn laatste kortfilm.

Het verhaal... Een moeder en een dochter. Het huis van de moeder. Slappe koffie. Hoe sterk is hun relatie? Grijze haren boven de zetelrand. Loopt het uit de hand?

Net als bij 'In a Landscape' en 'Endurance' moet de kijker zelf nadenken over de diepere betekenis van wat hij ziet. De slappe koffie is een verwijzing naar de relatie tussen moeder en dochter. Wat is er tussen beide vrouwen fout gelopen in het verleden?

Bernard De Rycke: "De grap dat 'In A Landscape' mijn eerste en laatste kortfilm zou worden, is gelukkig niet uitgekomen. Helaas wordt mijn derde kortfilm 'Koffie' écht wel mijn laatste film. De hersentumor is gegroeid en de dokters gaven me begin mei 2016 nog enkele weken te leven. Achter de schermen stond een hechte groep vrienden me bij met memorabele koffiepauzes als gevolg. Topacteurs Hans Van Cauwenberghe, Katrien De Becker en Marilou Mermans offerden samen met de hele crew hun vrije tijd op voor de film."

Het scenario kwam tot stand in samenwerking met Katrien De Becker naar een idee van Froukje Tran. Voor de regie werd De Rycke ondersteund door Wouter Bouvijn en Piet Sonck. De fotografie werd net als in voorgaande projecten verzorgd door Teun Poppe.

Fundraising
De film wordt volledig via “ fundraising” bekostigd. Wie wil, kan een bijdrage betalen in ruil voor eeuwige dankbaarheid, vermelding aftiteling, tickets voor de première en DVD. Rekeningnummer BE75 7360 2356 0051 op naam van De Rycke - KORTFILM. (Graag vermelding van naam en emailadres).

Meer Info
https://www.facebook.be/kortfilmkoffie
https://www.facebook.com/kortfilminalandscape
https://www.facebook.com/kortfilmendurance
brainstormbernard.wordpress.com

Foto: Kris Dewitte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.