09 20 okt. '24

Filmtip: Le dernier des fous

09 jul. 2007
In het kader van het Ecran Total-festival in Brussel toont Cinema Arenberg Le dernier des fous, een donkere en gekwelde film over een verstikkend 'huis-clos' waarin de waanzin van enkele individuen elk resterend stukje van leven en hoop de kop indrukt. De film was eerder te zien op het Filmfestival Gent in de eigenzinnige sectie A Look Apart.
In een afgelegen boerderij op het Franse platteland valt een gezin langzaam uit elkaar. De ernstig zieke moeder sluit zich op in haar kamer en wil geen contact meer met haar twee kinderen. Daardoor is haar oudste zoon beginnen te drinken. Haar echtgenoot zit zelf onder de plak van zijn uiterst dominante moeder en bekijkt lijdzaam het verdriet van zijn geliefden. Alleen de elfjarige Martin probeert zich te verzetten tegen de wanhoop. Hij vindt een beetje warmte en troost bij zijn kat Mistrigri en de Marokkaanse meid Malika, die hij verafgoodt. Maar noch hun welkome steun, noch zijn pogingen om zijn familie te begrijpen en te helpen, kunnen de situatie oplossen. De familiale cocon spat onvermijdelijk uiteen. In een laatste opflakkering van moed besluit Martin om zelf het heft in handen te nemen en aan deze ellende een einde te maken. Le dernier des Fous is van 18 juli tot 14 augustus te zien in Cinema Arenberg (Brussel) in het kader van Ecran Total.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?