09 20 okt. '24

Filmtip: Half Nelson

13 jul. 2007
Dat er van over de plas niet alleen megalomane blockbusters komen, bewijst het ijzersterke Half Nelson, een Amerikaanse lowbudgetfilm over een idealistische leraar die les geeft aan moeilijk opvoedbare jongeren op een lyceum in Brooklyn. Acteur Ryan Gosling kreeg meer dan terecht een Oscarnominatie voor zijn rol als geschiedenisleraar. De film is vanaf 25 juli te zien in de bioscoop.
Dan Dunne is een idealistische leraar die les geeft aan moeilijk opvoedbare jongeren op een lyceum in Brooklyn. Hij probeert hen er dag na dag van te overtuigen dat verandering - zowel op het vlak van de geschiedenis als op persoonlijk vlak - werkt en leert hun hoe ze kunnen opkomen voor zichzelf. Hij is briljant, dynamisch, energiek en heeft alles onder controle in het klaslokaal; maar na schooltijd is hij zich nauwelijks bewust van wat hij doet. Zijn ontgoochelingen en desillusies hebben tot een ernstige drugverslaving geleid. Hij probeert een wankel evenwicht te vinden tussen zijn katers en zijn huistaken en doet wanhopig moeite om die twee levens uit elkaar te houden. Maar op een dag betrapt een van zijn leerlingen, Drey, hem terwijl hij onder invloed is. Deze situatie had heel wat negatieve gevolgen kunnen hebben voor Dunne, maar tussen de jonge vrouw en haar leraar groeit een diepe vriendschap. Ondanks hun verschil in leeftijd en situatie staan ze allebei voor een belangrijke beslissing. Afhankelijk van de keuze die ze zullen maken, zal hun leven ingrijpend veranderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?