09 20 okt. '24

Filmmuziek Souvenir in concert in Parijse muziektempel L’Olympia

P1au5gq7aratn1lkcu4313ea1d4o1
Nieuws 03 okt. 2016
Het Amerikaanse gezelschap Pink Martini treedt op 4, 5 en 6 oktober op in concertzaal L’Olympia in Parijs en zal daarbij ook muziek brenge uit Souvenir, de nieuwe film van Bavo Defurne. De drie nummers werden door Defurne en producent Yves Verbraeken samen met Thomas Lauderdale van Pink Martini speciaal voor de film geschreven.

Hoewel de muziek van Pink Martini al vaker gebruikt werd in commercials en films, waaronder Mr. and Mrs. Smith, is de muziek voor Defurnes Souvenir de eerste originele soundtrack van het Amerikaanse muziekgezelschap. De naam van hun komende album – ‘Je dis oui’ – is niet alleen het meezingrefrein van het nummer ‘Joli garçon’, dat net gereleaset werd als single, de tour kreeg ook de naam Pink Martini ‘Souvenir Tour’ mee.

Isabelle Huppert, die zelf de nummers zong die ze in Souvenir brengt, zal echter geen gastoptreden tijdens de tournee brengen; Pink Martini lead-zangeres China Forbes zal de nummers uit de film voor haar rekening nemen.

Het ensemble Pink Martini werd door pianist Thomas Lauderdale in 1994 gevormd in Portland, Oregon. Het gezelschap noemt zichzelf een klein orkest en speelt diverse genres uit de hele wereld: van klassiek over Latin en jazz tot lounge. Hun single ‘Sympathique’, beter bekend als ‘Je ne veux pas travailler’, was een internationaal fenomeen.

Pink Martini concerteert de komende dagen in L’Olympia, een van de oudste nog actieve muziektempels van Parijs. Niet alleen The Beatles en The Rolling Stones schreven er muziekgeschiedenis, ook grote namen als Josephine Baker en Edith Piaf werden er ontdekt door het grote publiek.

In het verleden stonden ook al verschillende Belgen op het podium van L’Olympia waaronder Jacques Brel, Salvatore Adamo en recenter Deus en Stromae. “Dat onze nummers deze eer te beurt vallen, blijft toch wel verrassen”, reageert Bavo Defurne. “Ik had nog nooit songs geschreven en wilde me daar eigenlijk ook niet aan wagen. Het zijn Yves Verbraeken en Pink Martini-bandleader Thomas Lauderdale die me uiteindelijk over de streep getrokken hebben.”

Souvenir is een Belgisch-Frans-Luxemburgse coproductie in een regie van Bavo Defurne die in 2011 zijn speelfilmdebuut maakte met Noordzee, Texas. Voor zijn tweede film wist hij Isabelle Huppert te strikken; de Franse actrice vertolkt een vergeten variétézangeres die een comeback maakt wanneer ze verliefd wordt op een jonge bokser.

De film werd enthousiast onthaald op het Internationaal Filmfestival van Toronto waar hij zijn internationale première kreeg. Komend weekend is de film te zien tijdens het BFI London Film Festival, terwijl het voor de Belgische première wachten is tot het Film Fest Gent waar Souvenir op 21 oktober als slotfilm vertoond wordt.

De Franse release van de film is voorzien voor 21 december; Souvenir komt daarna ook uit in de Belgische zalen. De Pink Martini single ‘Joli garçon’ is ondertussen uit op alle digitale platformen; het album ‘Je dis oui’ komt uit op 18 november.

De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Bron: VAF

Tags

Filmmuziek

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?