09 20 okt. '24

FILMFESTIVAL GENT ONTVANGT TONY CURTIS

25 sep. 2003
Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent viert zijn 30e verjaardag en ontvangt naar aanleiding hiervan twee ikonen uit de filmwereld met name Hollywoodlegende Tony Curtis en componist en drievoudig Oscarwinnaar Maurice Jarre.

Een greep uit het andere vooraanstaande internationale gezelschap bestaat uit juryvoorzitster Jeanne Moreau, steractrice Vanessa Redgrave, regisseurs Stephen Frears, Jim Sheridan en Peter Greenaway en topcomponisten Patrick Doyle en Stephen Warbeck. Muziek zal nog meer dan andere jaren een belangrijke factor in het festival zijn. Getuige daarvan onder meer de publicatie van het boek (met full cd) Moving Music dat sinds deze week in de betere boekhandel te koop is.

Het Filmfestival Gent verwelkomt Hollywoodlegende Tony Curtis die zijn acteercarrière al in 1944 begon. Hij heeft meer dan 100 films op zijn actief staan. Eén daarvan presenteert het festival op groot scherm; de kaskraker uit 1958 Some Like It Hot waarin Tony Curtis aan de zijde van Jack Lemon op de vlucht slaat voor een moordenaar en zo in de armen loopt van Marilyn Monroe. De vertoning vindt plaats op 16 oktober in aanwezigheid van Tony Curtis. Hij won ook de Oscar voor Beste Mannelijk Bijrol voor zijn rol in The Defiant Ones. Om deze acteur op passende wijze in de bloemetjes te zetten ontvangt hij de Special Joseph Plateau Holemans Award, een duurzaam juweel ontworpen door Belgiës topjuwelier, op de slotavond op 18 oktober.

De 13 competitiefilms met als hoofdthema de 'impact van muziek op film' zullen door een internationale jury geëvalueerd worden. De jury is dit jaar samengesteld uit de Franse steractrice Jeanne Moreau die ook de voorzitster is, componist Stephen Warbeck (Shakespeare in Love), regisseur Shekhar Kapur (Elizabeth, The Four Feathers), regisseurs Gaston Kaboré en Ahmed Imamovic, de Franse persverantwoordelijke Denise Breton en zanger Daan Stuyven.

Het festival opent dit jaar met de wereldpremière van De Zaak Alzheimer en sluit met de nieuwste bruisende Disneyfilm Finding Nemo. Deze keer kan ook het publiek de openingsfilm bijwonen, in aanwezigheid van een deel van de cast en de crew, op 7 oktober. De kaartenverkoop hiervoor start zaterdag 27 september om 10u.

Tijdens de World Soundtrack Ceremonie op zondag 12 oktober ontvangt het festival ere-gast Maurice Jarre. Deze wereldberoemde componist wordt bekroond met de World Soundtrack Lifetime Achievement voor zijn indrukwekkende carrière. Jarre stond in voor Oscarwinnende muziek van filmklassiekers als Dr Zhivago, Lawrence of Arabia en A Passage to India. Na de uitreiking van de officiële prijzen volgt een filmmuziekconcert van Patrick Doyle (Bridget Jones' Diary, Gosford Park) met gastoptredens van Hooverphonic en Klaus Badelt, de World Soundtrack Discovery van 2002.

Op 18 oktober presenteert de Italiaanse topcomponist Nicola Piovani zijn meest lyrische scores uit Italiaanse films als La Vita è Bella, La Stanza del Figlio, Ginger e Fred in een uniek concert met live filmprojectie. Eerder die dag is Vanessa Redgrave te gast op een benefietvoorstelling van de film Julia. De opbrengst hiervan schenkt het festival integraal aan Unicef België.

In Kunstencentrum Vooruit staan ook diverse events geprogrammeerd waaronder een avond met Jeanne Moreau op 8 oktober waarbij Knack journalist Patrick Duynslaegher de Franse diva interviewt. Van 8 tot 10 oktober presenteert Ken Smith iedere avond zijn Amerikaanse voorlichtingsfilms in het kader van Mental Hygiëne, telkens afgesloten met een live dj-set. Op 10 oktober is er de clash tussen woord en beeld met Vidiots killed the radiostar en een optreden van Daan Stuyven. Een niet te missen visueel en muzikaal spektakel.

Het volledige programma staat online op www.filmfestival.be. Ticketverkoop start op 27 september 2003.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?