09 20 okt. '24

Filmfestival Gent brengt hommage aan Harold Lloyd

01 sep. 2008
Tijdens het 35ste Filmfestival Gent (7-18 oktober) brengt het festival met een tentoonstelling en een retrospectieve met pas gerestaureerde films hommage aan de Amerikaanse acteur Harold Lloyd. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en vindt plaats van 10 oktober tot 21 december 2008 in het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster in Gent. Kleindochter Sue Lloyd, die het Harold Lloyd Estate beheert, zal de tentoonstelling officieel openen.
Harold Lloyd (1893-1971) behoort samen met Charlie Chaplin en Buster Keaton tot de populairste filmkomieken uit het tijdperk van de stomme film. Zijn bekendste personage is een optimistische, maar stuntelige jongeman met een karakteristieke grote zwarte bril met hoornen montuur, ook wel 'The Glasses Character' genoemd. Lloyd was een atletisch acteur, en voerde zelf vrij gevaarlijke stunts uit. Een scène in de film Safety Last! uit 1923, waarin Lloyd hoog aan de wijzer van een klok hangt, behoort tot de bekendste beelden uit de filmgeschiedenis. In de jaren twintig groeide Lloyd uit tot een van de meest succesvolle filmacteurs van zijn generatie en uiteindelijk tot de best betaalde acteur van zijn tijd. Veel van Lloyds films waren zelfs succesvoller aan de kassa dan de films van zijn collega's Buster Keaton en Charlie Chaplin. Tot zijn bekendste films behoren naast Safety Last! ook nog A Sailor-Made Man (1921), Speedy (1928) en Welcome Danger (1929). In 1952 werd hij beloond met een Oscar voor zijn volledige carrière. De tentoonstelling in het Caermersklooster bestaat uit heel wat authentiek fotomateriaal en originele stukken uit het Harold Lloyd Estate zoals scripts, partituren, kledij en camera's. Het is de eerste keer dat zoveel verschillende stukken uit het Estate worden bijeengebracht voor een tentoonstelling. Naast acteur was Lloyd ook een fanatieke fotograaf. Op de tentoonstelling zijn verschillende reeksen van zijn hand te zien, onder andere met foto's van Marilyn Monroe en een een reeks met foto's van Hollywood pin-ups. Sue Lloyd, de kleindochter van Harold Lloyd, zal aanwezig zijn op de opening van de tentoonstelling in het Caermersklooster. Zij werd destijds opgevoed door haar grootvader en beheert het Harold Lloyd Estate. Op donderdag 9 oktober zal ze ook een tribute screening van Safety Last! bijwonen in Kinepolis Gent. Tijdens het 35ste Filmfestival Gent (7-18 oktober) zullen in de sectie Geheugen van de Film vier pas gerestaureerde films met Harold Lloyd te zien zijn: Safety Last! (1923), Speedy (1928), Welcome Danger (1929) en de talkie Movie Crazy (1932). De tentoonstelling loopt van 10 oktober tot 21 december in provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent. Tel: 09 269 29 10 - mail: caermersklooster@oost-vlaanderen.be. Toegang gratis. Rondleidingen op aanvraag via BOEKjeBEZOEK Tel. 09 269 60 04 info@boekjebezoek.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?