12 23 okt. '21

Filmfestival brengt eerbetoon aan Miyazaki

29 jul. 2009

Fans van Japanse animatiefilms kunnen tijdens de 36ste editie van het Filmfestival Gent (6-17 oktober) hun hart ophalen aan de retrospectieve rond de films van Studio Ghibli. Dat is de beroemde Japanse animatiefilmstudio opgericht door regisseurs Hayao Miyazaki en Isao Takahata. De retrospectieve past in de festivalfocus op Azië en sluit aan bij de anime-tentoonstelling die het festival organiseert in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.

Studio Ghibli is een van de meest succesvolle animatiestudio's in Japan. Takahata Isao en Miyazaki Hayao richtten de studio in 1985 op om hun droom te verwezenlijken, namelijk onafhankelijk kwaliteitsvolle anime voor het grote scherm maken. En met succes: de unieke stijl van Studio Ghibli sprak snel een breed internationaal publiek aan en wordt nog steeds in en buiten Japan als een kwaliteitsmerk beschouwd. Veruit de meeste films uit de catalogus van Studio Ghibli zijn afkomstig van stichter Hayao Miyazaki. Zijn universele en humane verhalen over ethiek, pacifisme en de verhouding mens-natuur zorgen ervoor dat zijn films ook in het Westen aanslaan. Bekendste voorbeelden hiervan zijn Princess Mononoke, Spirited Away en Howl's Moving Castle. Miyazaki viel op tal van internationale festivals in de prijzen met onder andere een Gouden Beer voor Spirited Away, waarvoor hij tevens een Oscar kreeg. Het Filmfestival Gent toont Castle in the Sky (1986), Spirited Away (2001), Howl's Moving Castle (2004) en Ponyo on the Cliff by the Sea (2008). Naast deze films van Hayao Miyazaki toont het festival ook Pom Poko van Isao Takahata, The Cat Returns van Hiroyuki Morita en Tales From Earthsea van Goro Miyazaki, de zoon van Hayao Miyazaki. De Studio Ghibli-retrospectieve past in de festivalfocus op Azië en sluit aan bij de anime-tentoonstelling die het festival organiseert in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Van 9 oktober 2009 tot 10 januari 2010 kunnen filmliefhebbers daar terecht voor een overzichtstentoonstelling rond de Japanse animatiefilmkunst anime. De tentoonstelling is samengesteld door het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt, dat eerder ook instond voor de Stanley Kubricktentoonstelling in het Caermersklooster. Aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten en filmfragmenten geeft de tentoonstelling een overzicht van de verschillende anime-subgenres, van de internationaal bekende films als Akira en Princess Mononoke tot Tezuka Osamu's klassieker Astroboy en computerspelletjes als Final Fantasy en Pokémon. Het volledige programma van het 36ste Filmfestival Gent wordt op 22 september bekendgemaakt

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.