10 21 okt. '23

Film in Cultuurcentra lokt 380.000 toeschouwers

P1a228v5261ib4jlv1bs111u4f3j2
19 okt. 2015

Vorig jaar bereikten 93 Vlaamse Culturele Centra met ongeveer 3810 filmvoorstellingen niet minder dan ongeveer 379.829 Vlamingen. Dat zijn er enkele duizenden meer dan de 370.000 bezoekers in de Vlaamse profit en non-profit arthouses die zich specialiseren in filmcultuur. Voeg daarbij de 330.000 filmcultuurtickets die op de diverse Vlaamse filmfestivals werden verkocht en je weet dat er meer dan een miljoen Vlamingen zich vorig jaar verplaatsten voor een filmvoorstelling in een filmculturele context. Deze verrassende cijfers noteerden we op de Dag van het Filmberoep waarvoor Film Fest Gent als gastheer optrad. Tijdens het debat met als thema “Het publiek van morgen” werd zelfs geopperd om niet langer van arthouses te spreken maar van filmhuizen. Maar dat lijkt voor velen nog te kort door de bocht.

Een cultureel centrum met één voorstelling per week kan je toch niet vergelijken met een arthouse zoals pakweg Budascoop in Kortrijk met zijn 54 wekelijkse voorstellingen, merkte Franky Devos van het Buda kunstencentrum op. Hoe ook, de door Erik Martens en Leen Vanderscheuren uitgevoerde studie “CCinema – Filmcultuur in de CC-huizen” kwam er in het kader van de publiekswerking van het VAF en wordt dus een beleidsthema. Uiteraard zal dat niet leiden tot het vlug, vlug bijbouwen van een filmzaal in een Cultureel Centrum, onderstreepte minister van cultuur Sven Gatz. Hij houdt het voorlopig bij coaching en ondersteuning. Bij zijn publiekswerking wil hij een beetje afstappen van het ‘inclusief’ beleid van zijn voorgangers en mikt hij op “elementen van verbinding”. Hij moedigde de aanwezigen aan om te zoeken “naar kruisverbindingen en naar brandpunten waar mensen elkaar vinden”.

Uit de studie blijkt dat Vlaanderen slechts 11 culturele filmvertoningsplekken telt. Daaronder vier commerciële arthousebioscopen, twee gesubsidieerde arthouses die deel uitmaken van een kunstencentrum (Budascoop en Cinema Zed) en vijf thematische culturele vertoners: Nova, Cinematek, Flagey in Brussel, Cinema Zuid in Antwerpen en KASKcinema in Gent. Nederland daarentegen heeft een netwerk van filmhuizen. Vlaanderen opteerde voor polyvalente culturele centra waarin de theaterzaal de centrale plaats innam. Professionele technologie voor film is slechts in beperkte mate voorhanden. Slechts 33 CC’s hebben een professionele digitale cinema infrastructuur en wie die niet heeft doet soms een beroep op een naburige filmzaal. In andere steden, Roeselare bijvoorbeeld, speelt de concurrentie van het cultureel centrum met een reguliere bioscoop maar de afspraken tussen beide vertoners werken, weliswaar in een “koude oorlog” sfeer.

Voor de bezoekers van de CC-filmactiviteiten, meestal zijn dat trouwe zogenaamde meerwaarde zoekers, speelt de nabijheid een grote rol. In die zin hebben ze een beetje de rol overgenomen van de ter ziele gegane buurtbioscopen. De VAF studie vraagt naast de aandacht voor de infrastructuur ook meer samenwerking en netwerking tussen de culturele centra. Ambitie bij het programmeren is evenzeer gewenst want de cijfers tonen aan dat kwaliteit loont bij een CC-publiek.

Voor Johan Van Schaeren (Fonk Leuven) bleek uit de studie dat het dramatische arthouse verhaal dat nu meestal wordt verteld en waarbij het einde van dat soort zalen wordt voorspeld toch niet helemaal klopt. Er is zeker nog publiek dat kan worden aangesproken en wellicht moeten arthouses en CC-ers wat dichter naar elkaar toegroeien in de programmering. Zelf heeft hij al een groep “Filhuizen.net” opgericht waarin de verschillende programmatoren elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en met mekaar delen.

Na de door het VAF, het Film Fest Gent en Creative Europa Desk Vlaanderen georganiseerde “Dag van het Filmberoep” werden direct al koppen bij elkaar gestoken om onder meer de vertoningscultuur in Mechelen, Leuven en Hasselt te bespreken. “Crisis? Die gaat al heel mijn loopbaan mee”, zei artistiek directeur Patrick Duynslaegher, “maar nooit keken meer mensen als nu naar film”. De 380.000 CC-bezoekers zullen hem niet tegenspreken. Ze zijn nu zelfs in kaart gebracht.

Raf Butstraen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.