09 20 okt. '24

Film Fest Gent vult filmvertoningen in de bioscoop aan met VOD-platform tijdens 47ste editie

200930 socialmediavisual1920x1080132134
Nieuws 13 okt. 2020
Film Fest Gent reikt dit jaar tot in de woonkamer dankzij een gloednieuw, online VOD-platform. Tijdens de festivalperiode kunnen filmliefhebbers 60 langspeelfilms - ongeveer de helft van het hele FFG2020-aanbod - ook thuis bekijken en beleven, en dat in heel België. Deze films worden ook aangevuld met vooraf opgenomen Q&A's en interviews met de filmmakers en acteurs die straks wegens Covid-19 niet tot in Gent kunnen geraken.

Online.filmfestival.be is een online video-on-demand-platform dat tijdens de festivalperiode (van dinsdag 13 oktober 20u00 tot en met zondag 25 oktober) een selectie uit het filmprogramma zal aanbieden. In totaal zullen zestig films beschikbaar zijn, aangevuld met gesprekken met regisseurs en acteurs en actrices, onder wie Nina Hoss, Radu Jude, Noah Saveedra, Waad al-Kateab, enzovoort. Zo wordt de maximale benadering van de festivalervaring nagestreefd, ook voor wie online kijkt.

Opvangen beperkte capaciteit

Met het Kijk Online-platform (online.filmfestival.be) vangt Film Fest Gent de beperkte zaalcapaciteit op tijdens deze coronaproof editie. De zaalcapaciteit bedraagt dit jaar immers 50%. Film Fest Gent houdt immers ook vast aan een maximum van 200 zitplaatsen in de bioscoopzalen.

In heel België

Ook voor mensen voor wie Gent te veraf is - cinefielen uit de verre Oostkantons die van onze Duitse focus willen genieten bijvoorbeeld - is het online filmplatform de ideale gelegenheid om Film Fest Gent toch ook mee te beleven.

Programmadirecteur Wim De Witte: "Hoewel we nog steeds de voorkeur geven aan de kracht van film op het grote, witte doek als immersieve kunstvorm - en alles wat daarbij komt kijken op zo'n festival -, heeft de coronacrisis ons dit jaar ook genoopt om het festival om te toveren tot hybride festival. Met fysieke vertoningen met beperkte capaciteit en in uiterst veilige omstandigheden, aangevuld met een online platform waar je een selectie uit ons filmaanbod kan bekijken. Zo houden we de belangrijke rol die het festival speelt - voor makers en voor de hele sector - overeind terwijl we filmcultuur in de kijker blijven zetten, misschien wel voor een groter publiek dan ooit."

Online aanbod

Het platform bevat titels uit de officiële competitie zoals het innemende First Cow van Kelly Reichardt, Eden van Ágnes Kocsis met in de hoofdrol Daan Stuyven en Stories from the Chestnut Woods van Gregor Božič; documentaires als White Riot (Rubika Shah) en wereldcinema met Among the Hills (Mohammad Reza Keivanfar) en Incitement (Yaron Zilberman).

Naast kortfilms van jonge talenten (Fortune Cookie, Nina Weilbächer; Mosaic, Imge en Sine Özbilge; ...) zijn er ook films te zien van ervaren filmmakers die onder de sectie 'Masters' vallen (Siberia, Abel Ferrara). De focus op Duitsland is ook aanwezig dankzij Eliza Petkova's Ein Fisch, der auf dem Rücken schwimmt, Angela Schanelecs Ich war zuhause, aber ... en klassiekers als Deutschland bleiche Mutter van Helma Sanders-Brahms.

Voor de kleinsten heeft het Kijk Online-platform van Film Fest Gent het majestueus ogende Hallo Wereld! (Anne-Lise Koehler, Éric Serre), Op de vlucht (Stein Berge Svendsen), coming-of-agefilm Psychobitch (Martin Lund) en Zussen (Silje Salomonsen, Arild Østin Ommundsen) in petto.

Vlaamse content ontbreekt evenmin: Kom hier dat ik u kus, de verfilming van het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck, is te bekijken via online.filmfestival.be. Familie van Milo Rau en Cheyenne et Lola van Eshref Reybrouck zullen één dag, respectievelijk op 14 en op 19 oktober, beschikbaar zijn op het platform. Ook de aangrijpende oorlogsdocumentaire van Waad al-Kateab For Sama zal op de dag van de première op Film Fest Gent en de On Tour-vertoningen op 20 oktober verschijnen op het VOD-platform.

Ontdek alle titels van het online programma hier.

De prijs voor het bekijken van een online film bedraagt tussen 6 en 9 euro.

Tags

FFG2020 VOD

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?