10 21 okt. '23

Film Fest Gent viert 50e verjaardag van '2001: A Space Odyssey' met filmmuziekconcert

18930 fotoslide website eng
Nieuws 08 jun. 2018

Stanley Kubricks grensverleggend meesterwerk '2001: A Space Odyssey' is in 2018 precies vijftig jaar oud en dat mag gevierd worden. Onder de titel '2001 and Beyond: A Symphonic Odyssey' wijdt Film Fest Gent op 18 oktober een concert aan muziek uit films die zich afspelen in de ruimte. In première wordt de oorspronkelijke score van Alex North voor '2001' gespeeld.

Het concert verkent de muzikale rijkdom van verschillende generaties componisten die aan het reizen door het heelal een eigen sound gaven. Het concert brengt ook een stukje kosmische filmmuziekgeschiedenis tot leven, met de klemtoon op de grote componisten van de jaren zeventig, tachtig en negentig van vorige eeuw, aangevuld door werk van hedendaagse collega’s.

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent: "'2001: A Space Odyssey' blijft een halve eeuw later een ongeëvenaarde bespiegeling over de mens in de de tijd en in de ruimte. Ook op muzikaal vlak is het een datum in de filmgeschiedenis. Kubricks finale keuze om de soundtrack uitsluitend te vullen met klassieke stukken zorgde er voor dat je niet meer naar Johan Strauss’ 'De Blauwe Donau' kan luisteren zonder dat je er de beelden bij ziet van majestatische ruimtetuigen die sierlijk door het heelal walsen. Zo dwingend is Kubricks audiovisuele taal dat beeld en muziek voor eeuwig met elkaar verbonden blijven. Daarom leek het ons interessant om te luisteren en kijken hoe andere filmcomponisten en regisseurs in hun films de ruimte verkennen."

Zet u schrap voor de space opera’s van John Williams, Jerry Goldsmith, John Barry, Elliot Goldenthal, Harry Gregson-Williams en Cliff Martinez. En laat u overdonderen en meeslepen door de soundtracks uit 'Star Wars', 'Star Trek', 'Moonraker', 'Alien', 'The Black Hole', 'Solaris', 'The Martian', 'Black Mirror: USS Callister' en nog vele andere.

We laten in première een fragment uit de oorspronkelijke score van Alex North voor '2001: A Space Odyssey' horen; een score die door Kubrick op de valreep werd vervangen door bestaande klassieke muziek van o.a. Johann Strauss.

2001 and Beyond: A Symphonic Odyssey
Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé
18 oktober 2018 - Capitole Gent

Bestel ticket(s) hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.