09 20 okt. '24

Film Fest Gent opent met 'I, Daniel Blake'

P1aqoiodkr1k811465164715bketj1
22 aug. 2016
Film Fest Gent zal op dinsdag 11 oktober het festival openen met Gouden Palm- winnaar van Cannes ‘I, Daniel Blake’, in aanwezigheid van de Britse cineast Ken Loach (en hoofdrolspelers Dave Johns & Hayley Squires – onder voorbehoud). De 80-jarige Loach zal voor de derde keer te gast zijn op het filmfestival.

Het verhaal draait om de 59-jarige Daniel Blake die voornamelijk heeft gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Nu heeft hij voor het eerst in zijn leven de hulp van de overheid nodig omdat hij ziek is. Blake komt in contact met de alleenstaande moeder Katie, en haar twee jonge kinderen. Beiden zitten verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de keuze van de film: “Wij zijn zeer verheugd de nieuwe film van Ken Loach als openingsfilm te kunnen vertonen. Al een halve eeuw lang getuigt Ken Loach in zijn films over onrechtvaardigheid en sociale ongelijkheid, maar toont hij ook de moed en de solidariteit van de armen en verdrukten. Ook nu weer in ‘I, Daniel Blake’ volgt hij in zijn bekende sociaal-realistische stijl twee mensen die verstrikt raken in een genadeloze kafkaëske bureaucratie. Deze film is een noodkreet, maar ook een hartverscheurend menselijk drama over moed, zelfrespect en samenhorigheid. Een bijzonder relevante, warme en genereuze film in deze neoliberale tijden van overheidsbezuiniging en falend beleid.”

Tickets voor de publieksvoorstelling van de openingsfilm in Vooruit op 11 oktober zijn hier te verkrijgen.

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema. Het volledige programma zal bekendgemaakt worden op 22 september 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?