Film Fest Gent-films krijgen pak nominaties voor European Film Awards

Efa 20 poster horizontal1
Nieuws 02 dec 2020
Tot de genomineerden voor de European Film Awards die op 12 december 2020 in Berlijn virtueel worden uitgereikt behoren een elftal films die op Film Fest Gent werden vertoond en er zelfs prijzen wonnen. Van onze recente openingsfilm Drunk over ontvanger van de Explore Award, Gagarine, tot Grand Prix-winnaar Petite fille.

Zoals zovelen moet de European Film Academy (EFA) die de European Film Awards uitreikt zich naar aanleiding van corona heruitvinden. Daarom wordt de prijsuitreiking het slotakkoord van een reeks evenementen die op 8 december om 20:00 beginnen onder de titel ‘The EFAs at Eight’. In de plaats van vijf zijn er nu zes nominaties in de categorieën European film en European Documentary. Met beide maatregelen wil de EFA de Europese film in deze moeilijke tijden ondersteunen.

Revival

Geen wonder dus dat de eerste van de ‘The EFAs at Eight’ gewijd is aan “From Survival to Revival: Building the Post-Covid Future”. Thomas Vinterberg, Mark Cousins, Agnieszka Holland en Kirsten Niehuus gaan daarover in discussie. Van 9 tot 11 december worden onder andere de EFA Excellence Awards, de kortfilmprijzen, de award voor European Comedy en die voor European Animated Feature uitgereikt. Door de prijzen over verschillende avonden te spreiden, hoopt de Academy ze meer en beter voor het voetlicht te brengen. Mike Downey, voorzitter van de European Film Academy, hoopt dat deze ongewone prijsuitreiking in een ongewoon jaar eenmalig zal zijn, maar dat er misschien lessen uit zullen worden getrokken naar de toekomst toe.

Favorieten

Twaalf december is met 'The EFAs 2020 Grand Finale' het hoogtepunt van de Europese filmprijzen waar bij de nominaties geen uitgesproken favoriet naar voor komt. Drie films starten met elk vier nominaties: Drunk van Thomas Vinterberg, Martin Eden van Pietro Marcello en Corpus Christi van Jan Komasa. Twee ervan, Drunk en Martin Eden werden op FFG vertoond. De film van Vinterberg, een tragikomedie over hoe mannen met ouderdom omgaan en hoe alcohol daarbij al dan niet een rol kan spelen, was de opener van de afgelopen 47ste editie van FFG. Martin Eden, de verfilming van de autobiografische roman van Jack London door Pietro Marcello, was vorig jaar te zien in Gent. Pietro Marcello kreeg er voor zijn regie een speciale juryprijs. Het knappe Corpus Christi kwam net voor het festival in de bioscopen en gaat over een delinquent die in een klein Pools dorpje beweert dat hij priester is en dan ook de zielenzorg op zich neemt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en meteen ook goed voor de Poolse inzending voor de Oscars.

Geen evenwicht

Als kandidaat voor de beste Europese film moeten ze naast zich het gezelschap dulden van Berlin Alexanderplatz van Burhan Qurbani, The Painted Bird (de verfilming van de roman van Jerzy Kosinski door Vàclav Marhoul) en van het moderne Duitse sprookje Undine van Christian Petzold die eveneens recent op FFG te zien was.

Zowel Vinterberg, Marcello als Komasa komen in aanmerking voor de prijs voor de beste regisseur. Qurbani, Marhoul en Petzold niet en zij worden vervangen door François Ozon voor Eté 85, Agnieszka Holland voor Charlatan en Maria Sødahl voor Hope. Merk hoe de 3.800 leden van de Europese Film Academy hier net geen genderevenwicht bereikten.

Acteren

Acteren in de kandidaten voor beste film loont. Vooral voor de mannen. Bartosz Bielenia is de dragende kracht in Corpus Christi, Luca Marinelli is Martin Eden en Mads Mikkelsen drinkt aanstekelijk in Drunk. En wie denkt er niet met plezier terug aan de sympathieke Viggo Mortensen toen hij enkele weken geleden in Gent zijn debuutfilm Falling kwam voorstellen en de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst nam. Als acteur moet hij de concurrentie vrezen van Goran Bogdan in Father en van Elio Germano in Hidden Away.

Dankzij de nominatie van Paula Beer als beste actrice in Undine is FFG opnieuw een beetje aan het feest. Naast Nina Hoss in My Little Sister is zij de meest bekende onder de genomineerden voor beste Europese actrice. Dat doet niets af van de glorieuze prestaties van Natasha Berezhhnaya in Dau, Natasha, Andrea Bræin Hovig in Hope, Ane Dahl Torp in Charter en Marta Nieto in Mother. Vraag is ook wie van de drie meest genomineerde films de prijs voor het beste scenario zal binnenhalen of gaat die naar de scenaristen van Berlin Alexanderplatz, Adults in the Room van Costa-Gavras of naar de gebroeders D’Innocenzo voor Bad Tales.

Opstapje?

Op Film Fest Gent is iedereen benieuwd hoe het Petite fille van Sébastien Lifshitz zal vergaan in Berlijn. Wordt de winnaar van de Gentse Grand Prix ook in de Duitse hoofdstad gelauwerd? Of haalt The Cave van Feras Fayyad het, een documentaire die in de lijn ligt van For Sama. Hier zal eveneens worden geduimd voor het sfeerrijke Sun Dog van Dorian Jespers in de categorie kortfilm. Vorig jaar in Gent vertoond en eervol vermeld maar in Rotterdam bekroond. Zit er een opstapje naar Europa in? Net als voor de tien andere films die hier al langskwamen?

Op 12 december om 20:00 kun je de EFAs 2020 vanuit het Futurium in Berlijn live volgen op www.filmfestival.be en www.europeanfilmawards.eu.

Tags

Awards