08 19 okt. '24

Film Fest Gent = Filmmuziek. Ontdek het volledige muzikale programma!

P1av6l1db7m1uf8a3sj1ok3ti91
Nieuws 16 okt. 2016
Wat Film Fest Gent uniek maakt in de volgeboekte festivalkalender is de focus op muziek en het prijzen van filmcomponisten, helaas vaak de vergeten sleutelfiguur in het artistieke of commerciële succes van een film. De komende week kan je terecht op het festival voor een uitgebreid muzikaal programma met o.a. de Industry Day, Ciné-concert Gosses de Tokyo en het Film Music Seminar, met als grote afsluiter het World Soundtrack Awards Gala.

Sinds 1982 heeft Film Fest Gent een groeiende aandacht voor filmmuziek. Dit leidde tot de toevoeging van screenings met live optredens, grote filmmuziekconcerten, de jaarlijkse Film Music Seminars, Industry evenementen en opnames van meerdere cd's.

In de loop der jaren werd Film Fest Gent een ontmoetingsplaats voor componisten zoals Dario Marianelli, Angelo Badalamenti, Ennio Morricone, Gabriel Yared, Howard Shore, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Patrick Doyle, Gustavo Santaolalla, Francis Lai en Maurice Jarre.

Om deze groeiende focus op filmmuziek te consolideren, werd de World Soundtrack Academy opgericht in 2001, met als doel een sterk platform te bieden voor opkomend talent, door middel van uitreiking van awards, alsmede door de ontwikkeling van andere promotionele activiteiten, zoals seminars, workshops, masterclasses, muziekevenementen, etc.

The approach of Film Fest Gent has been very influential and has a great follow-up. Many other festivals started to spend more attention to film music or also started to organize concerts and award composers. “However, Ghent can lay claim to having played a pioneering role in this field” (Gabriel Yared).

Het hoogtepunt van het filmmuziek programma van Film Fest Gent is de jaarlijkse World Soundtrack Awards Gala, deze editie in het Capitole op 19 oktober. Meerdere prijzen worden uitgereikt aan uitstekende prestaties voor filmscores. Elk jaar wordt een belangrijke filmcomponist uitgenodigd om zijn werk te presenteren tijdens de slotmanifestatie. Film Fest Gent en partner Brussels Philharmonic maken eveneens een album van zijn of haar muziek. Dit jaar zijn we vereerd om een van de meest briljante componisten van zijn generatie uit te nodigen, Ryuichi Sakamoto, ontvanger van de World Soundtrack Lifetime Achievement Award. Zijn meest bekende scores van 'Merry Christmas Mr. Lawrence', 'The Last Emperor' ‘Femme Fatale' en vele andere zijn verzameld op een uniek en exclusief compilatiealbum, dat vanaf nu te koop is. Op 20 oktober wordt een tweede WSA concert gehouden zonder ceremonie gedeelte, maar met extra veel muziek. Tickets voor deze avond zijn uitverkocht, maar voor 19 oktober zijn nog enkele plaatsen vrij.

Gent, ontmoetingsplek voor de filmmuziek industrie
Naast de uitreiking van de World Soundtrack Awards en een jaarlijks compilatiealbum, focust Film Fest Gent ook op de educatieve, culturele, professionele en promotionele aspecten die betrokken zijn in de kunst van filmmuziek en soundtracks, met inbegrip van haar wereldwijde promotie. De World Soundtrack Academy wil de creatieve krachten die betrokken zijn bij filmmuziek en -geluid vertegenwoordigen en de educatieve activiteiten tussen de professionele gemeenschap en het publiek-at-large bevorderen.

Deze editie bevat opnieuw de WSAwards Industry Day, dit op 17 oktober in het Conservatorium. Dit networking event verenigt jonge componisten en filmmakers met (inter)nationale professionals uit de film- en tv-industrie. Dit jaar ligt de focus op originele muziek geschreven voor tv-series. In de voormiddag staan infosessies gepland waarbij vertegenwoordigers van professionele organisaties het publiek informeren en adviseren over de laatste updates omtrent rechten. In de namiddag volgt een paneldiscussie met professionals over ‘hot topics’ uit de (inter)nationale tv-industrie. Ryuichi Sakamoto, Jeff Beal, Beth Krakower, Karsten Fundal, Jennifer Harman en Natalie Baartz zullen aanwezig zijn.

'Umarete wa mita keredo' (vooral bekend onder de Franse titel 'Gosses de Tokyo') wordt door kenners beschouwd als Yasujirô Ozu's definitieve studie over de gevoelswereld en het gedrag van kinderen. In het Ciné-Concert Gosses de Tokyo wordt Ozu's laatste stille film uit 1932 bij deze unieke voorstelling vertoond met een nieuwe score van componist Gwenaël Grisi, een co-creatie voor Film Fest Gent en het Ars Musica Festival in Brussel.

Het Film Music Seminar (in samenwerking met dr. Martine Huvenne), op 18 oktober in Kinepolis, brengt Ryuichi Sakamoto (‘Merry Christmas Mr. Lawrence’, ‘The Last Emperor’, ‘The Revenant’), Jeff Beal (‘House of Cards’), Jeff Russo (‘Fargo’), Karsten Fundal en Johan Grimonprez samen om de deelnemers over filmmuziek en sound design te leren, dit jaar met een speciale focus op TV scores.

De compositiewedstrijd zal 19 oktober plaatsvinden in het Capitole tijdens het World Soundtrack Awards Gala. De 15e Composition Contest for Young International Film Music Composers biedt jong internationaal filmmuziektalent de kans om de SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer in de wacht te slepen. Deze award staat gelijk aan een geldprijs van € 2.500 en een live-uitvoering van de composities van de drie finalisten door Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé. Kandidaten kregen de opdracht om muziek te componeren bij de opening titles van tv-serie ‘The Saint’ met de immer charmante Roger Moore in de hoofdrol.

De World Soundtrack Awards persconferentie en Meet & Greet zullen 19 oktober plaatsvinden in het Provinciehuis om 11u30. Altijd al Ryuichi Sakamoto, Jeff Russo, Jeff Beal of Sean Callery willen ontmoeten, een compliment willen geven of een prangende vraag willen stellen? Dit is je kans. Je kan een ticket kopen of je kan, indien je al in het bezit bent van een ticket voor het Gala, een stoel reserveren met je ticketcode.

Voor meer informatie en tickets: www.worldsoundtrackawards.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?