FFG en Courtisane bundelen opnieuw krachten

Pedro Costa op FFGG2020
Nieuws 31 mrt 2021
Na een succesvolle samenwerking in pandemiejaar 2020 slaan Film Fest Gent en Courtisane - FFG’s kleine festivalbroer met eveneens thuisbasis in Gent - ook voor de komende festivaleditie de handen in elkaar. Daar waar de vereende krachten zich vorig jaar concentreerden rond het naar Gent halen van de Portugese regisseur Pedro Costa voor zijn verstilde drama Vitalina Varela, zal nu de volledige festivalprogrammatie van het avontuurlijke filmfestival parallel lopen met Film Fest Gent in oktober 2021.

Dat de tijden voor festivalorganisatoren tijdens de eerste jaarhelft van 2021 grillig blijven, deed het cinefiele filminitiatief Courtisane al vroeg op het jaar beslissen om naar oktober uit te wijken. De succesvolle samenwerking in 2020 vormde de kiem voor een uitvoeriger creatief verbond.

Pieter-Paul Mortier, Courtisane-coördinator en -programmator: “Morgen/woensdag 31 maart had onze verjaardagseditie van start moeten gaan. Het was glashelder dat dat niet kon. Dat we dit najaar volledig naast de kwalitatieve vlag van Film Fest Gent kunnen varen, komt als een zegen. Zo kunnen we, toch ook in 2021, weer voluit ruchtbaarheid geven aan onze geliefde filmmakers en audiovisuele kunstenaars op groot scherm, samen met ons geliefde publiek in de zalen.

Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent: “De vrucht van onze samenwerking en één van de hoogtepunten van Film Fest Gent 2020 was een intens boeiende masterclass van Pedro Costa, wiens film ook geselecteerd werd voor onze Officiële Competitie. Wij kunnen ons alleen maar verheugen op meer kruisbestuiving van onze beider eigenzinnige filmselectie en publieken."

Over Courtisane

Filmplatform Courtisane legt zich toe op film en audiovisuele kunsten. Jaarlijks organiseert Courtisane een filmfestival in het voorjaar, waar zowel recente als oudere of herontdekte films van lokale en internationale filmmakers en beeldende kunstenaars in de schijnwerpers staan, met bijzondere aandacht voor de raakvlakken tussen het beeld en de wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.

In oktober 2021 zal Courtisane, dat tevens zijn 20ste verjaardag viert, tijdens het festival ook Out of the Shadows brengen, een programma en publicatie waarin vijf vrouwelijke pioniers uit de Arabische filmwereld centraal staan. Zo zal het werk en de visie van de filmmakers Assia Djebar, Jocelyne Saab, Heiny Srour, Selma Baccar en Atteyat Al-Abnoudy terug onder de aandacht gebracht worden. Zo zal dit programma ontdekt kunnen worden nadat het omwille van de coronapandemie niet kon plaatsvinden in 2020.

Praktisch

Film Fest Gent 2021 vindt plaats van 12 tot 23 oktober 2021. De Courtisane-films worden parallel geprogrammeerd met het FFG-programma, tussen 20 en 24 oktober. Het volledige programma van Film Fest Gent en van het Courtisane festival zal bekendgemaakt worden in september 2021.