11 22 okt. '22

Film Fest Gent eert overleden regisseur Richard Attenborough op 41e editie

P1906235g9gcoe1s1pt1hj51l831
25 aug. 2014

Brits regisseur, acteur en producent Lord Richard Attenborough is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Film Fest Gent zal de oscarwinnende regisseur, die het festival verschillende keren bezocht, eren met een vertoning van 'Oh! What a Lovely War' in het kader van 100 jaar Groote Oorlog op de 41e editie.

“Er zijn weinig of geen films in musicalvorm die de absurditeit van de Eerste Wereldoorlog zo goed verbeelden als 'Oh! What a Lovely War’. Het is daarenboven de eerste film van Attenborough en zijn meest onderschatte en minst bekende, ondanks de enorme sterrenparade. Het is een unieke kans als filmfestival om die film terug te kunnen vertonen.” aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

De Engelse regisseur won in 1982 een Academy Award voor de regie van de historische film 'Gandhi'. Het was een van de vele hoogtepunten van een decennialange en veelgeprezen carrière. Attenborough begon in de jaren veertig met acteren. Hij trad onder meer aan in klassiekers als 'The Great Escape' en 'Jurassic Park'. In de jaren zestig regisseerde hij zijn eerste film. De film over de Slag om Arnhem, 'A Bridge Too Far' is ook van zijn hand.

In 2004 bezocht Richard Attenborough voor de eerste keer Film Fest Gent, waar hij als Unicef-ambassadeur de film 'Cry Freedom' inleidde. In 2007 kwam hij zijn film 'Closing the Ring' voorstellen, waarin hij een liefdesverhaal ten tijde van Pearl Harbour verhaalt.

(foto © Kim Pots)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.