09 20 okt. '24

Film Fest Gent biedt online onderdak aan Japan-Square Film Festival 2020

Screen shot 2020 11 26 at 1017 01
Nieuws 26 nov. 2020
Film Fest Gent zal met zijn VOD-platform (online.filmfestival.be) van 2 tot en met 8 december een online thuis geven aan de elfde editie van het Japan-Square Film Festival. Het festival met een focus op hedendaagse Japanse cinema moest zich door het coronavirus al tweemaal verplaatsen op de festivalkalender. Annuleren was geen optie, daarom zullen de twee Gentse filmfestivals samenwerken om Japan-Square 2020 online te organiseren.

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor de filmindustrie. De deuren van de cinema's blijven dicht en veel festivals zoeken alternatieven. In de eerste lockdown zagen MOOOV Festival, Courtisane en Art Cinema OFFoff al in allerijl hun edities gestaakt (of gedigitaliseerd). Film Fest Gent bood daarom een helpende hand en programmeerde enkele van de films van deze festivals op de voorbije editie van FFG. Nu er opnieuw geen mogelijkheid bestaat om een fysiek filmfeest te organiseren, leent Film Fest Gent zijn online VOD-platform aan het Japan-Square Film Festival 2020, dat zowel in maart als september al het festival moest uitstellen.

Tomoko Kaji, programmadirecteur van Japan-Square, licht de samenwerking toe: "Nadat we eerder in maart onze elfde editie uit veiligheidsoverwegingen noodgedwongen hadden afgelast en ook latere pogingen door de COVID-19-pandemie onuitvoerbaar bleken, restte ons als laatste optie - om het festival toch dit jaar te kunnen laten plaatsvinden - online te gaan. Opgeven staat niet meteen in ons woordenboek, maar om sommige uitdagingen met succes aan te gaan, is het doorslaggevend om te kunnen terugvallen op bestaande kennis en ervaring. Voor ons was Film Fest Gent de reddende hand."

Het 47ste Film Fest Gent kon in oktober wél doorgaan, mits strenge coronamaatregelen, en wist troost te bieden aan de filmliefhebber. Film Fest Gent wil zich - net zoals tijdens het festival - solidair tonen tegenover andere filminitiatieven. Dat zegt ook FFG programmadirecteur Wim De Witte: "De voorbije editie stond in het teken van solidariteit met een aantal van onze collega-filmfestivals die hun programma moesten annuleren omwille van de pandemie. Het spreekt dan ook voor zich dat we - daar waar we kunnen - dat ook graag buiten de festivalperiode nog doen. Ondanks dat het voor ons en de hele filmsector als een paal boven water staat dat er niets de unieke beleving van het samen met anderen naar een film kijken in een donkere zaal kan vervangen, dwong corona ons ertoe om ook deels uit te wijken naar een online platform. Gezien we dit platform nog een paar weken tot onze beschikking hebben, stellen we het dan ook graag open voor de organisatoren van Japan-Square."

Japan-Square is al meer dan een decennium lang de place to be voor zowel filmliefhebbers als japanofielen. Japan Square vzw organiseert elk jaar aan het einde van maart een vijfdaags filmfestival in de Gentse Studio Skoop, iets wat in 2020 helaas geen optie was. Het festival wil Japan iets dichter bij huis brengen en ingaan tegen het clichébeeld over het land en zijn bewoners. Met een divers aanbod worden gangbare gemeenplaatsen rond sumoworstelaars, geisha's en samoerais overstegen.

Van 2 tot en met 8 december zal het programma van Japan-Square Film Festival 2020 beschikbaar zijn op online.filmfestival.be. Elke langspeelfilm is afzonderlijk te huren voor € 8. Voor € 40 kun je genieten van de volledige selectie. Het programma belooft alvast weer heel wat lekkers voor liefhebbers (zowel jong als oud, ervaren en minder ervaren) van Aziatische cinema. First Love (de nieuwste worp van veelfilmer Takashi Miike), Talking the Pictures (een ode aan de periode van de stille film in Japan), het even gestileerde als humoristische Fly Me to the Saitama en het meesterlijke The Ballad of Narayama (1983) van de onnavolgbare regisseur Shōhei Imamura zijn enkele blikvangers van deze online editie van Japan-Square. Zoals steeds is er ook een reeks Japanse grafische kortfilms (te huur voor € 3), geselecteerd uit de afstudeerfilms van Tama Art University, een gerenommeerde kunstschool. Waar mogelijk zal de film voorzien worden van een korte video-inleiding van filmmakers of deskundigen. Hou zeker de website www.japan-square.be in de gaten voor de laatste updates en het culinaire lekkers!

Programma Japan-Square Film Festival 2020

  • Talking the Pictures (2019) - Masayuki Suo
  • Jizolibido (2018) - Yoshiaki Kasatani
  • Fly Me to the Saitama (2019) - Hideki Takeuchi
  • First Love (2020) - Takashi Miike
  • Dare To Stop Us (2018) - Kazuya Shiraishi
  • Shape of Red (2020) - Yukiko Mishima
  • The Landlady (2019) - Sachi Hamano
  • The Ballad of Narayama (1983) - Shōhei Imamura
  • 13 Grafische Kortfilms Selectie 2020 - Tama Art University

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?