10 21 okt. '23

Film Fest Friends aan het woord

P1bpbo0dhs15d519rm1jiv1uj069g1
Interview 06 sep. 2017
Film Fest Friends, leden van de vriendenclub van het festival, zijn onze steun en toeverlaat. Sommigen van hen komen al jaren naar het festival, soms al vanaf de beginjaren. Zo ook Ingeborg en Bruno, een heus Film Fest Friends koppel, dat op huwelijksreis ging naar... Film Fest Gent!

"Begin de jaren ’90 waren we nog student, en jaar na jaar kochten we meer en meer tickets voor het filmgebeuren tot iemand er op wees dat we ook een abonnement konden kopen. We deden dat voor het eerst in 1994. Wij noemen het een “abonnement”, maar de formule heeft veel namen gekend: vrienden van het filmgebeuren, VIP Pass, Film Festival Friends,…

Het voordeel van zo’n abonnement was dat je toegang kreeg tot alle filmvoorstellingen, ook die voor de geaccrediteerden. In de beginjaren moest je als abonnee nog een ticketje afhalen voor publieksvoorstellingen. Dat zorgde ervoor dat we voor elk filmfestival een hele stapel tickets hadden. Eén wijziging in ons schema, bij voorbeeld door een voorstelling die gewijzigd werd, zorgde dan meestal voor miserie omdat we dan moesten schuiven met ons programma en vaak een hele reeks nieuwe tickets moesten afhalen. Die dagen zijn gelukkig voorbij. Als Film Festival Friend mag je nu zonder ticket de zaal binnen.

Het voordeel van een Film Fest Friend abonnement is dat je tijd kunt maken voor film, en als er ergens één film tussen zit die minder je smaak is, dan is dat niet erg. De volgende zal wel beter zijn. Soms is zo’n film welkom als tussendoortje. Het moet niet allemaal “Cultuur met de grote C” zijn. Zo stond ooit “Freddy vs. Jason” (Ronny Yu, 2003) op het programma, en dat was een welkome afwisseling om wat stoom af te laten tussen het zwaardere werk door.

In plaats van op de trein of op het vliegtuig te stappen, namen we opnieuw een abonnement op het film festival omdat dit de ideale manier is om de hele wereld te zien.

Beste editie?
De editie die er voor ons uitspringt, is die van 2000 toen de uitstekende Mexicaanse film “Amores Perros” (Alejandro González Iñárritu, 2000) won. We werden toen een dag gevolgd door een filmploeg voor een item “pelliculevreters” in “Man Bijt Hond.” Dat jaar blijft ook bij omwille van de sfeer tijdens de receptie na “Chicken Run” (Peter Lord en Nick Park, 2000). Het programma was heel gebalanceerd. Je had meer commerciële films zoals “Snatch” (Guy Ritchie, 2000) en “Billy Elliot” (Stephen Daldry, 2000), maar ook persoonlijkere films zoals “Girlfight” (Karyn Kusama, 2000) en “Swimming” (Robert J. Siegel, 2000). Ik herinner me van dat jaar ook een excellente selectie Aziatische films zoals “The Road Home” (Yimou Zhang, 1999), “Ganbatte ikimasshoi” (Itsumichi Isomura, 1998), “In the Mood for Love” (Kar-Wai Wong, 2000), en “Crouching Tiger, Hidden Dragon” (Ang Lee, 2000), Er was “O Brother, Where Art Thou?” (Joel and Ethan Coen, 2000) en “Mr. Rice’s Secret” (Nicholas Kendall, 1999) met David Bowie in de hoofdrol, kortom: voor mij was 2000 een Grand Cru jaar.

​Huwelijksreis
We trouwden in 1995, en in plaats van op huwelijksreis te gaan, besloten we na ons trouwfeest een wereldreis te maken… in Gent. In plaats van op de trein of op het vliegtuig te stappen, namen we opnieuw een abonnement op het film festival omdat dit de ideale manier is om de hele wereld te zien. Wat me boeit aan een film festival is dat je er niet enkel Engelstalige films voorgeschoteld krijgt. Tijdens elk festival krijg je wel de kans om Chinese, Japanse, Scandinavische, Oost-Europese, Franse –noem maar op– films te zien. Vaak zijn dat ook niet de meest commerciële producties, maar films waardoor je een inkijk krijgt in het dagelijkse leven van mensen in andere landen, een inkijk die je als toerist ter plaatse misschien nooit krijgt. Ondertussen zijn we bijna 25 jaar later. Mijn vrouw en ik hebben samen een bedrijf opgericht dat internationaal actief is, en waardoor we veel moeten reizen. Soms gebeurt het dat ik ergens kom en denk: “Tiens, ik ben hier precies al een geweest, maar dat kan niet.” Waarop ik dan plots besef: “Wacht, ik ben hier toch al eens geweest… in Gent, tijdens een film festival."

Jij kan net als Ingeborg en Bruno ook Friend of Golden Friend van het festival worden. Op die manier steun je het festival, en daarvoor geven we je niet enkel eeuwige vriendschap, maar ook heel wat voordeel terug! Ontdek alle voordelen hier en sluit ineens je lidmaatschap af.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?