11 22 okt. '22

Fight for Your Right!

Fightforyourright
Tips 02 okt. 2018

Film is op veel vlakken het uitverkoren medium voor sociale kritiek. Een groot deel van het programma van Film Fest Gent past dan ook binnen deze categorie, maar vooral in deze films druipt het anti-establishment ervan af!

De politieke spanningen tijdens de Koude Oorlog vormen het onderwerp in dit Explore Zone-drama. We volgen een aantal jongeren die het opnemen voor de Hongaarse slachtoffers van het communistisch regime. Wat volgt is een politiek kat-en-muisspel tussen magistraten, studenten en ministers. De Engelse titel, ‘The Silent Revolution’, spreekt alvast boekdelen.

Met ‘Nome di Donna’ worden we met de neus op de feiten gedrukt: seksuele intimidatie is overal. De afgelopen maanden werden getekend door bekende en minder bekende vrouwen die hun verhaal openbaar maakten, en in 'Nome di Donna' volgen we zo’n verhaal van dichtbij. Nina, een vrouw die lastiggevallen wordt door haar baas maar geen steun vindt bij haar (vrouwelijke) collega’s, twijfelt hoe ze de situatie kan aanpakken.

In deze film wordt ‘fight’ wel heel letterlijk genomen. We volgen Jan Baalsrud, die als enige van 12 Noorse gevangenen uit de handen van de nazi’s weet te ontsnappen. In dit waargebeurde verhaal volgen we Baalsrud doorheen de fjorden en ijslandschappen, in een drama dat de conventionele oorlogsfilm binnenstebuiten keert.

De uit Rusland gevluchte documentairemaker Vitaly Mansky vecht op zijn eigen manier voor zijn rechten. In deze onthullende reportage over ontwikkeling van Putin’s bewind, gebruikt hij enkel archiefbeelden die hij zelf gedraaid heeft. Mansky was jarenlang de persoonlijke media-medewerker van Putin, maar ziet nu naar eigen zeggen zelf in aan wat voor regime hij meegebouwd heeft. Een fout die hij wil rechtzetten met deze film.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.