10 21 okt. '23

Fien Troch wint zes Ensors met ‘Home’

P1bqfeuaf0i2candk42a94nnb1
Nieuws 20 sep. 2017

Belgische toppers op de vorige editie van Film Fest Gent 'King of the Belgians', 'Le ciel Flamand', 'My first highway' vielen allen in de prijzen, maar grote winnares van de avond was Fien Troch, die voor 'Home' zes Ensors mee naar huis mocht nemen.

Met zes Ensors, waaronder die voor beste film en beste regie, werd ‘Home’ van Fien Troch de grote winnaar op het Gala van de Ensors. De film kreeg ook de Ensor voor de beste actrice en beste vrouwelijke bijrol respectievelijk voor Lena Suijkerbuijk en Els Deceukelier. Drie acteurs, Loïc Bellemans, Mistral Guidotti en Sebastian Van Dun wonnen samen de Ensor voor beste acteur. Nico Leunen die samen met Fien Troch aan het scenario werkte werd bekroond met de Ensor voor de beste montage. De prijs voor het beste scenario ging naar Jessica Woodworth en Peter Brosens voor hun film ‘King of The Belgians’.

Peter Monsaerts ‘Le ciel flamand’ was goed voor twee Ensors: een voor Wim Willaert als beste mannelijke bijrol en een voor David Williamson als beste cameraman. De beste Kinder- en Jeugdfilm 2017 werd ‘Ghost Rockers: voor altijd?’ van Gertjan Booy. Brent Vanneste schreef volgens de Ensorjury de beste muziek in ‘My First Highway’ en Kurt Loyens ontving de Ensor als beste Art Director voor zijn werk in de film ‘Storm’. ‘De Premier’ van Erik Van Looy won een Ensor voor de beste make-up, aangebracht door Esther De Goey. Nathalie Teirlinck, regisseur van ‘Le passé devant nous’ kreeg zowel de Ensor voor het beste debuut als de prijs van de industrie.

Naast Ensors voor langspeelfilms waren er ook beeldjes voor documentaire en korte films. Johan Grimonprez werd met ‘Shadow World’ de beste documentairemaker van het jaar. ‘On attend’ van Dimitri Sterkens kreeg de Ensor voor de beste kortfilm in de categorie fictie. Jasmine Elsen won met ‘Kastaars’ in de categorie animatie.

Volgens het publiek was ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem de beste Vlaamse film. Kinepolis reikte een Albert Bert-prijs uit voor ‘De premier’ omdat die film qua bezoekersaantal als qua klantenappreciatie het hoogst scoort. Tenslotte werd afscheidnemend VAF-intendant Pierre Drouot gehuldigd voor zijn uitzonderlijke bijdrage tot de filmindustrie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.