10 21 okt. '23

FFGent Tipt: films op TV

P1afldjv50mic1mtq2p1p8k6ks1
05 apr. 2016

Festivalfilms uit voorgaande edities of cinemaparels die het bekijken zeker waard zijn: soms hoef je er je huis/zetel niet voor uit. Film Fest Gent tipt je over de beste films die de komende week (6 -13 april) op TV te zien zijn.

Vrijdag 8 april

Shame (2011, Steve McQueen) - 21u05 - Canvas

Brandon, een letterlijk en figuurlijk naakte vertolking van Michael Fassbender, is een dertigjarige work-aholic die op zichzelf in New York woont. Zijn ogenschijnlijk succesvolle dagelijks leven wordt echter door één obsessie bepaald: seks. Wanneer zijn zus Sissy (Carey Mulligan), een aan lager wal geraakte zangeres, onaangekondigd in New York arriveert en haar intrek in zijn appartement neemt, krijgt Brandon het steeds moeilijker zijn ware aard te verbergen. Een glansrol van Fassbender maar deze verontrustende film over seksverslaving is vooral een krachttoer van regisseur Steve McQueen.

De rouille et d'os (2012, Jacques Audiard) - 23u30 - NL2

Als Alain van Versch, bijgenaamd Ali (Matthias Schoenaerts) uit nood met zijn zoontje onderdak zoekt bij zijn zus in Antibes in het zuiden van Frankrijk, ontmoet hij orka dresseur Stéphanie (Marion Cotillard). Hun levens hebben niets gemeen, tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie ontstaat, sensueel en met bijzondere spelregels. De maker van 'De battre mon coeur s'est arreté' en 'Un Prophète' toont zich ook nu weer een acteursregisseur par excellence. En dat met dank aan het duo Schoenaerts-Cotillard, waarvan de vleselijke en emotionele ontlading bij momenten afspat.

A Serious Man (2009, Ethan Coen, Joel Coen) - 00u05 - BBC Two

Terwijl Jefferson Airplane uit de radio klinkt, valt het leven van de Joodse professor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) in 1967 uit elkaar. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn dochter steelt geld van hem voor een neuscorrectie en zijn zoon houdt zich bezig met rock-'n-roll en blowt liever met z'n vrienden dan dat hij zich op z'n Bar Mitswa voorbereidt. Daarnaast zit hij opgescheept met zijn sociaal gehandicapte broer die weigert het huis te verlaten en wordt zijn hoofd ook nog eens op hol gebracht door de beeldschone, naakt zonnebadende buurvrouw. En dit is nog maar het begin van al zijn ellende...

Zaterdag 9 april

Moonrise Kingdom (2012, Wes Anderson) - 23u25 - NL2

Hormonaal ontluikende hoofdrolspelers van dienst zijn een twaalfjarig scoutsjongetje uit een pleeggezin en diens vroegrijpe pennenvriendinnetje, die er samen stiekem vanonder muizen, waardoor ze een heel eiland (de film werd op locatie gedraaid op Rhode Island) vol excentrieke bewoners in rep en roer zetten. 'Moonrise Kingdom' is vintage Wes Anderson, en wie 'The Royal Tenenbaums', 'The Life Aquatic' of 'The Darjeeling Limited' heeft gezien, weet wat dat betekent. Ook nu weer geometrische camerabewegingen, warme herfstkleuren en gestileerd sentiment bij de vleet dus, met Ed Norton als overijverige scoutsleider, Bruce Willis als plichtsbewuste flik, plus Frances McDormand en Bill Murray als ouderpaar met issues.


Wadjda (2012, Haifaa Al Mansour) - 00u05 - Canvas

Wadjda is 10 jaar, woont in Saoedi-Arabië en wil een groene fiets. Haar conservatieve omgeving vindt niet dat een fiets bij een meisje hoort, maar Wadjda zet alles op alles. Haar moeder, die afgeleid wordt door de wens van haar man om een tweede vrouw te nemen, heeft nauwelijks door welke niet altijd even geschikte plannetjes haar dochter bedenkt om geld te verdienen. De eerste speelfilm ooit gemaakt in Saoedi-Arabië werd geregisseerd door de eerste vrouwelijke filmmaker van het land. 'Wadjda' staat voor vele meisjes en vrouwen uit Saoedi-Arabië. Het drama biedt een inkijk in een anders gesloten gemeenschap, met universele, herkenbare thema’s als hoop en doorzettingsvermogen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.