FFG onderschrijft oproep vrijlating Panahi, Rasoulof & Al-Ahmad

Jafar Panahi FFG2006
Nieuws 20 jul 2022
In Iran zijn filmmakers Jafar Panahi, Mohammad Rasoulof en Mostafa Al-Ahmad gearresteerd. De Iraanse autoriteiten arresteerden Rasoulof en Al-Ahmad wegens een oproep die ze op sociale media hadden geplaatst om zich uit te spreken tegen de onevenredige repressie van burgerlijke demonstranten. Panahi protesteerde en bracht een bezoek aan de twee filmmakers in de gevangenis en werd vervolgens ook aangehouden.

In amper één week tijd werden de drie filmmakers opgepakt in Iran. Mohammad Rasoulof en Mostafa Al-Ahmad hadden via sociale media hun ongenoegen geuit over het optreden van de ordediensten bij de protesten in Abadan. De bevolking kwam er eind mei op straat nadat het Metropol-gebouw instortte en 43 mensen om het leven kwamen. Het protest werd de kop ingedrukt door de politie met geweld en traangas. Rasoulof en Al-Ahmad worden er nu dus van beschuldigd de protesten te hebben aangemoedigd.

Zonet raakte bekend dat Jafar Panahi - bekend van films als Taxi Teheran, 3 Faces en Offside - veroordeeld is tot zes jaar gevangenisstraf. Volgens de autoriteiten heeft hij zijn straf die hem in 2011 werd opgelegd samen met Rasoulof (omdat ze volgens de Iraanse staat met hun films propaganda maakten tegen de Islamitische Republiek) nooit uitgezeten. Panahi zat echter zijn volledige straf uit in huisarrest en mocht zelfs voor twintig jaar geen films maken.

Film Fest Gent veroordeelt ten strengste deze repressie tegen kunstenaars in Iran en onderschrijft mee de oproep voor hun vrijlating. Het beperken van vrijheden en creatie staat haaks op de visie van het festival. In 2006 had Film Fest Gent de eer om Jafar Panahi te ontvangen voor zijn film Offside, een scherpe aanklacht tegen de weigering van vrouwen bij voetbalwedstrijden in Iran. Vorig jaar was Panah Panahi - zoon van - te gast om er zijn debuutfilm Hit the Road voor te stellen. Het festival vertoonde ook al films van Mohammad Rasoulof. In 2017 draaide A Man of Integrity in competitie en in 2020 stond Gouden Beer-winnaar There Is No Evil op het programma.

Eerder spraken het filmfestival van Cannes en Berlijn zich ook al uit tegen het arrest van de regisseurs. FFG ondersteunt de oproep tot vrijlating van de International Coalition for Filmmakers at Risk.

Bronnen: VRT NWS, BBC, Vulture, International Coalition for Filmmakers at Risk