09 20 okt. '24

FFG On Tour 16.11 | 'France'

France Dumont On tour
Nieuws 28 okt. 2021
Om af te kicken van de 48ste editie van Film Fest Gent kozen we als de On Tour-vertoning van november de festivalfilm France van Bruno Dumont. Met de striemende satire France haalt de Franse relschopper Bruno Dumont scherp uit naar de media, en bij uitbreiding de Franse maatschappij.
France

Jarenlang stond de Franse beeldenstormer Bruno Dumont garant voor strenge, uitgepuurde cinema over maatschappelijke of religieuze kwesties. Heel soms nam hij een bocht richting slapstick, zoals met de serie P’tit Quinquin. Voor de bijtende tragikomedie France zocht Dumont de komische kant van Léa Seydoux op als het titelpersonage France, een topjournalist zoals alleen de Franse tv die kent. Ze is een diva, die overal waar ze komt - van cafés tot oorlogsgebieden - een selfie laat nemen. Wanneer ze een arme man aanrijdt, spat haar bubbel uiteen. Ze zegt haar baan op en trekt zich terug in een spa, die echter niet de gedroomde rust biedt. Op genadeloze wijze brengt Dumont een gedesillusioneerde vrouw op het scherm, die wordt meegezogen in een mediamachine die de werkelijkheid fictionaliseert. Hij neemt niet alleen de sociale en andere media op de korrel, maar ook de Franse maatschappij.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?