11 22 okt. '22

FFG eert Federico Fellini met grote overzichtstentoonstelling

P18rriqjaqreahue1o001pup1nch1
09 mei 2014

Op initiatief van en in samenwerking met Film Fest Gent, presenteert de Provincie Oost-Vlaanderen een grote tentoonstelling over het oeuvre van de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht, Federico Fellini.

Meer dan een beroemd kunstenaar is Fellini een icoon. Zelfs mensen die nooit een stap in de bioscoop zetten, kennen zijn naam. De wereld die hij geschapen heeft is zo herkenbaar en uniek dat hij een van de weinige filmregisseurs uit de geschiedenis is wiens naam een adjectief werd: Felliniaans. We weten allemaal welke associaties dit oproept - een stoet van bizarre creaturen: dwergen, albino’s, grotesk zwaarlijvige dames, vulkanische blondines, karikaturale burgermannetjes, ronde pinguïn-nonnen, bultenaars, obsceen met hun tong rollende deernen, weemoedige clowns, huichelachtige zwartrokken.
In het werk van Fellini worden alle zintuigen geprikkeld. De tentoonstelling, opgezet als een visueel laboratorium, toont de brokken van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Uit de filmfragmenten, tekeningen en foto’s doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen.
Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamespotjes en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).
Daarnaast brengt de tentoonstelling nooit eerder geziene foto’s samen van fotografen als Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Een internationale selectie affiches laat zien hoe Fellini door de jaren heen de ontvangst van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn allerlei tijdschriften uit het tijdvak 1960-1985 (Domenica en L’Espresso) die een belangrijke rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs.

De tentoonstelling wordt extra kracht bijgezet door een omlijstend filmprogramma en speciale activiteiten zoals een concert met de filmmuziek van Nino Rota voor de films van Federico Fellini en een educatief project voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs.

Klik hier, koop nu al uw ticket voor de expo, en krijg 10% op in de expo-shop!

Praktisch

Data:
16/10/2014 – 25/01/2015

Locatie:
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent
Tel.: +32 (0)9 269 29 10.
Dagelijks open van 10 tot 17u (toegang tot 16u30), behalve op maandag.
Gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Tickets:
Tickets kosten € 8, € 6 (reductietarief) of € 4 (voor groepen vanaf 20 personen en kinderen tussen 6 en 12 jaar)

Reservatielijn: +32 070/22 52 25 of mailen naar expo@filmfestival.be

Reductie voor -26, werkzoekenden, Knack Clubleden, 60+, op vertoon van lerarenkaart, andersvaliden en begeleiders van andersvaliden.

Gratis toegang voor kinderen onder de 6 jaar en op vertoon van de CityCard Gent.

Geleide bezoeken en groepen kunnen reserveren via vzw Gandante (www.gandante.be, +32 (0)9 375 31 61)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.