12 23 okt. '21

Festivalwinnaar in de bioscoop: 'Omar'

P187lgp2391hms1oab1vg7152fmrc1
24 okt. 2013

Op donderdag 17 oktober reikte onze jongerenjury haar Explore Award uit aan ‘Omar’, de film van Hany Abu-Assad (‘Paradise Now’). De film is nu uit in de Belgische zalen.

Omar is het gewend om fluitende kogels te vermijden terwijl hij over de scheidingsmuur klimt om bij zijn geliefde Nadia te kunnen zijn. Aan de ene kant van de muur is hij een gevoelige jonge bakker, aan de andere kant een verzetsstrijder die voor moeilijke en levensbepalende keuzes komt te staan. In bezet Palestina bestaat geen eenvoudige liefde en geen eenvoudige oorlog. Wie vriend is en wie vijand hangt af van de omstandigheden.

Alweer een film over het conflict tussen Israël en Palestina, denkt u? Ja. Maar dit is er wel een van Hany Abu-Assad, die in 2005 al bewees wat voor een uitzonderlijk begaafd verteller hij is met 'Paradise Now', een film over twee Palestijnse jongens die zich op een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden. Geen idee of hij ook dit keer genomineerd wordt voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film én een Golden Globe zal kunnen binnenrijven, maar één ding is zeker: dat Abu-Assad met deze volledig in Palestina gedraaide en met Palestijns geld gefinancierde liefdesromance wederom in grote vorm verkeert.

In de beste traditie van de politieke thrillers van filmmakers als Sydney Pollack gaat zijn aandacht in de eerste plaats naar de mensen en de keuzes die ze maken. Verwacht dus geen zwart-wit politiek pamflet, maar wel een volgens de Amerikaanse pers "multi-layered, touching and wonderfully complex film." De jury van het voorbije Filmfestival van Cannes kende Abu-Assad - geboren in Nazareth maar in 1980 naar Nederland gevlucht - dan ook terecht de speciale juryprijs van de Un Certain Regard-sectie toe.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.