12 23 okt. '21

Festivalwinnaar 15 januari in de bioscoop: The Selfish Giant

P18dp484nu3912al19sf9os181o1
08 jan. 2014

The Selfish Giant van regisseur Clio Barnard won op het 40e Film Fest Gent de Grote Prijs voor Beste Film van de internationale festivaljury onder leiding van regisseur István Szabó. De jury prees de film voor "de filmische kwaliteit, de menselijke emotie, de schitterende cast en het opmerkelijke gebruik van muziek en sound design.”

Het gelijknamige kortverhaal van Oscar Wilde, waarop de film losjes gebaseerd is, is Barnards perfecte alibi om een ontroerend en bikkelhard outsiderportret te verfilmen, waarin ze de brutaliteit van het dagelijks leven in de Britse achterbuurten naar het witte doek omzet.

Het door hoogspanningskabels gedomineerde Bradford is het postindustriële landschap waarin we de door hun school geschorste jongens Arbor en Swifty volgen, die ondanks hun benarde situatie onvoorwaardelijk bevriend raken. Met paard en kar trekken de twee rond en verzamelen ze afval en ijzerwaren, die ze inruilen voor een appel en een ei. Ze geraken al snel in de ban van de cynische ijzerhandelaar Kitten, die hen een baantje aanbiedt als jockey bij illegale paardenraces. Het is wanneer Arbor het criminele karakter van Kitten begint over te nemen, dat het duo langzaamaan uit elkaar wordt gedreven en de film op een tragische climax afstevent.

Met zijn pastorale landschappen en working classthema's oogt The Selfish Giant schatplichtig aan de sociaalrealistische drama's van eminente Britse collega's als Ken Loach, Sean Meadows en Andrea Arnold. Een meesterzet bleek evenwel de casting van onervaren acteertalent: zowel de 13-jarige Connor Chapman (Arbor) als de 15-jarige Shaun Thomas (Swifty) slagen erin ongedwongen en energieke vertolkingen neer te zetten die nog lang blijven nazinderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.