10 21 okt. '23

Festivalfilms nu in de bioscoop en op DVD

P1aflcjj5lumvqk815791mh76gd1
24 apr. 2016

Zat je schema afgelopen festivaleditie ook zo vol films dat je er één of meerdere hebt moeten laten schieten? Geen nood, Film Fest Gent tipt je over de release-data van festivalfilms zodat je die pareltjes alsnog kunt gaan bekijken. Vanaf 21 juni 'Louder Than Bombs' op DVD!

Vanaf 21 juni op DVD:
Louder Than Bombs - Drie jaar na de dood van zijn moeder (Isabelle Huppert), een bekende oorlogsfotografe, keert Jonah (Jesse Eisenberg) voor het eerst in jaren terug naar huis om samen met zijn vader en jongere broer een retrospectief van haar werk voor te bereiden. Nu Gene (Gabriel Byrne) zijn twee zonen weer onder hetzelfde dak heeft, probeert hij tevergeefs de banden met zijn zonen aan te halen. Maar wanneer een verontrustend geheim dreigt boven te komen, worden de drie mannen gedwongen zichzelf en elkaar onder ogen te komen.

Vanaf 8 juni in de zalen:
Remember - Acteerveteraan Christopher Plummer zoekt de verblijfplaats van de nazicrimineel die zeventig jaar geleden zijn familie vermoordde en zweert wraak: dat is het uitgangspunt van 'Remember', een intense en grimmige thriller van de Canadees-Armeense regisseur Atom Egoyan ('The Sweet Hereafter', 'The Captive').

Vanaf 3 juni op DVD:
45 Years
- Op de vooravond van de viering van Geoff en Kate's vijfenveertigste huwelijksverjaardag maakt een brief slapende honden wakker. Oude geheimen ontdooien bij het echtpaar ongekende gevoelens en vragen. Op de Berlinale 2015 veroverden acteergrootheden Tom Courtenay, ster van de Britse Free Cinema in de jaren zestig, en Charlotte Rampling voor hun vertolking van het koppel zeventigers de Zilveren Beer voor Beste Acteur en voor Beste Actrice.

Vanaf 19 mei op DVD & VOD:
Arabian Nights (Vol 1, 2 & 3) - Magisch realisme, documentaire en politieke satire raken elkaar in deze eigentijdse Duizend-en-een-nacht. Scheherazade vertelt verhalen over het droevige land Portugal en zijn aan de bedelstaf geraakte bewoners. Een geëngageerde en ideeënrijke trilogie van één van Portugals grote creatieve talenten Miguel (Tabu) Gomes.

Vanaf 11 mei in de zalen:
Rock The Kasbah
- Bill Murray heeft een zeldzaam talent: hij moet nog maar opduiken in een film, en het publiek begint al spontaan te gieren van het lachen of te huilen van vertedering. In de komedie 'Rock The Kasbah' van Oscarwinnaar Barry Levinson is hij op zijn uitgebluste best als Richie Vance, een muziekmanager die met zijn enige klant, rockzangeresje Zooey Deschanel, naar Afghanistan vliegt zodat ze voor "tweeduizend geile soldaten" kan optreden. Alles loopt grandioos mis als de zangeres spoorloos verdwijnt.

Vanaf 18 mei in de bioscoop:
Bobbejaan - Bobbejaan componeerde zong, floot, jodelde en acteerde een geweldige carrière bij elkaar. Zo dicht bij de dood vraagt Bobbejaan zich af of hij de juiste keuzes maakte. 'Bobbejaan' is een intieme documentaire over het leven zelf. Over de gevoelige zoektocht van zijn zoon, die met zijn filmcamera de laatste momenten van zijn vader vastlegt. Langzaam en waardig dooft Bobbejaan uit. Maar dan schittert hij nog een keer.

Vanaf 6 mei op DVD:
Out of Nature - Martin is sociaal onhandig, kampt met een midlifecrisis en weet met zijn neuroses geen blijf. Om zijn gedachten weer op orde te zetten, onderneemt hij een avontuurlijke weekendwandeling door de bergen. Terwijl hij zich een weg baant doorheen de adembenemende Noorse wildernis, wordt de kalme, observerende toon van de film doorprikt met onverwacht hilarische momenten. Een komisch-contemplatieve bijna one-man-show over ontevredenheid, de nood aan verandering en rust proberen te zoeken in eenzaamheid.

Ixcanul - Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Zij behoren tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders. Winnaar van de Grand Prix voor Beste Film op het 42e Film Fest Gent

Tangerine - One Shot CInema mei 2016 (4, 11, 18, & 25 mei - KASKcinema) - 'Tangerine' is meer dan de Sundance-sensatie die volledig met een iPhone 5s is opgenomen. De stilistische tour de force schuift twee transgender prostituees in de hoofdrol. In dit zonnige kerstverhaal in Tinseltown komt Sin-Dee vrij na een korte celstraf. Ze hoort dat haar pooier/vriendje haar bedroog met een blanke, biologische vrouw. Samen met haar collega vertrekt ze op wraaktocht door de straten van L.A. Ondertussen pikt een Armeense taxichauffeur een bonte verzameling personages op. Een donut store vormt het epicentrum van deze kinetische screwball komedie. Sean Bakers vorige werk, 'Starlet', speelde twee jaar terug in de American indie special op Film Fest Gent. Zijn vijfde film blijft naturalistisch, maar is gedrenkt in gesatureerde snoepkleuren (de titel dankt er zijn naam aan).

Vanaf 27 april in de zalen:
The Endless River - Met 'Skoonheid' (FFG 2011) zette regisseur Oliver Hermanus de Zuid-Afrikaanse cinema op de kaart. Nu tekent hij met zijn derde langspeler, 'The Endless River', voor een pakkend portret van een samenleving die nog steeds gekweld wordt door onverwerkte trauma's.

Vanaf 25 april op DVD:
Suffragette - Carey Mulligan, Helena Bonham Carter en Meryl Streep geven in dit indrukwekkende drama gestalte aan de stoere Britse suffragettes die vorige eeuw opkwamen voor de rechten van de vrouw.

Vanaf 22 april op DVD:
Black - De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Wanneer zij halsoverkop verliefd wordt op de charismatische Marwan, een Marokkaanse jongen van de rivaliserende bende de 1080-ers, worden beiden brutaal gedwongen te kiezen tussen loyaliteit aan hun bende of de liefde voor elkaar. Een onmogelijke keuze… Winnaar van de Port of Ghent Publieksprijs 2015

Vanaf 21 april op DVD:
Carol
- New York, begin jaren '50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Gebaseerd op de bestseller van Patricia Highsmith, auteur van Strangers on a Train en The Talented Mr Ripley.

Vanaf 15 april op DVD:
Mia Madre
- De Italiaanse regisseur Nanni Moretti ('Habemus Papam', 'Il Caimano') gaat de autobiografische tour op in 'Mia Madre', een komisch en metafysisch drama dat in Cannes al op heel wat jubelkreten kon rekenen. Hij slaat voor de derde keer in zijn carrière de handen in elkaar met de actrice Margherita Buy, die in 'Mia Madre' een rol speelt die niet ver van haarzelf ligt: een gevierde Italiaanse regis- seuse die haar tijd probeert te verdelen tussen het inblikken van een nieuwe film over fabrieksstakingen - met een hilarische John Turturro in de hoofdrol - en haar privéleven, dat gedomineerd wordt door ziekenhuisbezoekjes aan haar stervende moeder.

Problemski Hotel - gebaseerd op het internationaal gelauwerde, gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De film vertelt het liefdesverhaal tussen Bipul en Lidia. Terwijl Bipul het asielcentrum in hartje Brussel als zijn eindbestemming ziet, wil de jonge Lidia niets liever dan verder trekken naar Londen. Is Bipul bereid zijn toekomstperspectief bij te stellen? Willen we eigenlijk niet allemaal – met of zonder papieren – graag ergens anders zijn?

Vanaf 12 april op DVD:
Rams - 'Rams' draait rond twee broers uit een afgelegen boerenvallei in IJsland die al 40 jaar lang niet meer met elkaar gesproken hebben. Hun enige vorm van communicatie is via hun schapenkudde, die van generatie op generatie werd doorgegeven. Als de beesten door een levensgevaarlijk virus bedreigd worden, zien ze zich genoodzaakt om hun vervreemde banden weer te herstellen. Regisseur en documentairemaker Grímur Hákonarson, die kon putten uit eigen ervaringen op het IJslandse platteland, brengt dit verhaal pakkend en met veel gevoel voor droge humor in beeld.

Vanaf 8 april op DVD:
Son of Saul - Oktober 1944, Auschwitz Birkenau. Saul Ausländer is lid van het Sonderkommando , een geïsoleerde groep Joden die verplicht wordt de nazi's te assisteren bij hun uitroeiingspraktijken. Terwijl hij er aan het werken is in een van de crematoria, ontdekt hij het lijk van een jongen in wie hij trekken van zijn zoon herkent. In het midden van de geplande revolte van het Sonderkommando beslist hij het onmogelijke te doen: het lichaam van de jongen van verbranding te redden en hem een echte eerbare begrafenis te geven. Winnaar van de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

Vanaf 30 maart in de zalen:
The High Sun
- Drie verschillende liefdesverhalen in drie opeenvolgende decennia in twee dorpen in de Balkan met een uitputtende geschiedenis van inter-etnische conflicten.'The High Sun' won in Cannes de juryprijs van de Un Certain Regard sectie en is de officiële Kroatische inzending voor de Oscar in de Beste Buitenlandse Film categorie.

Vanaf 30 maart op DVD:
Black Mass - Zuid-Boston, jaren 70. FBI-agent John Connolly overtuigt de Ierse gangster James “Whitey” Bulger (Johnny Depp) om samen te werken met de FBI voor het uitschakelen van een gezamenlijke vijand: de Italiaanse maffia. Het verhaal van een van de meest beruchte gangsters in de Amerikaanse geschiedenis. Slotfilm 42e Film Fest Gent

Regression - Minnesota, 1990. De jonge Angela Gray (Emma Watson) beschuldigt haar vader, John Gray, van verkrachting. Deze beweert zich echter niets van de feiten te herinneren en zegt onschuldig te zijn. Het is aan detective Bruce Kenner (Ethan Hawke) om klaarheid in de zaak te brengen. Maar dan verandert John Gray plotseling van verhaal en bekent hij de feiten. De gerenommeerde psycholoog Kenneth Raines wordt op de zaak gezet en krijgt de taak om uit te vinden wat er die dag écht gebeurt is...

Les Cowboys - Les Cowboys is een meeslepende odyssee met een bijzonder actuele thematiek: de film vertelt het verhaal van een vader die samen met zijn zoon op zoek gaat naar zijn dochter, nadat die met haar radicaliserende geliefde van Frankrijk naar Afghanistan vertrokken is. De film is het regiedebuut van de gelauwerde scenarist Thomas Bidegain, die vooral bekend is als vaste co-scenarist van Jacques Audiard en in die hoedanigheid dus mee schreef aan moderne klassiekers als Un Prophète, De Rouille Et D’Os en Dheepan.


Vanaf 25 maart op DVD:
D'Ardennen - Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert z'n broer te helpen waar mogelijk maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z'n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen. Openingsfilm Film Fest Gent 2015.

Vanaf 16 maart op DVD:
Our Little Sister - Je zou niet meteen verwachten dat de film van Hirokazu Koreeda een bewerking is van een stripverhaal, 'Umimachi Diary' van Yoshida Akimi. Koreeda puurde er een tedere, gevoelige, broze en zachtjes weemoedige film uit. Alle kwaliteiten die je van de regisseur van 'Nobody Knows' (2004) en 'Like Father, Like Son (2013) mag verwachten, zijn op het appel in deze innemende film. Drie zussen, twintigers, vernemen op de uitvaart van hun vader dat ze nog een halfzus hebben en snel besluiten ze het 13-jarig meisje in hun midden op te nemen.

Phantom Boy - Leo is 11 jaar, woont in New York en is een phantom boy. Hij kan namelijk onzichtbaar worden en door muren vliegen. Superkrachten die goed van pas komen wanneer hij samen met de in een rolstoel belandde politieagent Alex de stad moet redden van een mysterieuze misdadiger. De makers van het Oscargenomineerde 'Van de kat geen kwaad' zorgen opnieuw voor magische en meeslepende animatie. De inventieve stijl dankt zijn unieke look aan een ambachtelijke manier van werken. Geen bits en bytes maar wel potlood en papier liggen aan de basis van deze speelze en spannende film boordevol knipogen naar superheldenstrips, politieromans en klassieke Hollywoodfilms.

Vanaf 15 maart op DVD:
The Lobster - Een zwart-komisch liefdesverhaal. In de wereld van The Lobster is het niet toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgepakt en vervoerd naar het Hotel, waar ze 40 dagen krijgen om een partner te vinden.

10.000KM - Dolgelukkig zijn Alex en Sergi samen in hun kleine flatje in Barcelona, en ze hopen dat Alex snel zwanger zal worden.Toch accepteert Alex de uitnodiging om een jaar alleen naar LA te komen om te werken aan haar carrière als fotografe. Wat kan er gebeuren? Hun liefde is sterk, het kind kan wel een jaar wachten, en moderne communiecatie-middelen zullen ervoor zorgen dat de afstand alleen fysiek is. Maar bieden Skype en Whatsapp wel een reëel alternatief voor samenzijn en het delen van een dagelijkse realiteit? (One Shot Cinema sept-okt 2015)

Vanaf 1 maart op DVD:
How to Change The World - Een inzichtrijk, levendig en grappig portret van de eclectische wereldverbeteraars achter Greenpeace.

Vanaf 24 februari in de zalen:
The Assassin - Met zijn eerste rasechte martialartsprent kaapte de Taiwanese maestro Hou Hsiao-hsien de prijs voor de beste regie weg op het afgelopen filmfestival van Cannes.

The End of the Tour - In deze biopic kruipt Jason Segel (mét onnozele bandana) in de huid van de Amerikaanse successchrijver David Foster Wallace, die in 2008 zelfmoord pleegde en beschouwd wordt als één van de godfathers van het postmodernisme.


Vanaf 10 februari in de zalen:
Mini en de muggen - Jannik Hastrup, de Deense grootmeester van de animatie, dompelt ons opnieuw onder in zijn wondere insectenwereld. De kleurenpracht van 's mans aparte tekenstijl past perfect bij zijn knotsgekke verbeelding.

Vanaf 3 februari in de zalen:
45 Years - Op de vooravond van de viering van Geoff en Kate's vijfenveertigste huwelijksverjaardag maakt een brief slapende honden wakker. Oude geheimen ontdooien bij het echtpaar ongekende gevoelens en vragen. Op de Berlinale veroverden acteergrootheden Tom Courtenay, en Charlotte Rampling voor hun vertolking de Zilveren Beer voor Beste Acteur en Actrice.

Vanaf 13 januari 2016 in de zalen:

Carol - Todd Haynes maakte een klassiek melodrama zoals je die tegenwoordig niet vaak meer te zien krijgt. In de hoofdrollen voortreffelijke actrice Cate Blanchett en Rooney Mara.

Operation Arctic - Een tweeling van acht en hun dertienjarige zus verbergen zich aan boord van een helikopter en blijven door omstandigheden alleen achter op een verlaten eiland in het Noordpoolgebied. Beren en blizzards zijn maar enkele van de bedreigingen op hun pad.Een spannend survival verhaal voor kinderen van 9 tot 99.

Problemski Hotel - De bekroonde documentairemaker Manu Riche maakt met de verfilming van de bestseller 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het open tot een rauwe film over de hedendaagse condition humaine.

Vanaf januari 2016 op DVD en Blu-Ray:
The Smell of Us - Regisseur Larry Clark duikt twintig jaar na zijn schandaaldebuut 'Kids' nogmaals in de hedendaagse wereld van hedonistische hangjongeren. Zintuiglijk, zelfdestructief en onzedelijk.

Seymour: An Introduction - Met dit hartverwarmend portret levert acteur/cineast Ethan Hawke een intiem eerbetoon aan een buitengewone vriend en mentor, de bijna 90-jarige pianovirtuoos Seymour Bernstein: een klassiek pianist, geliefd docent en ware goeroe. Op middelbare leeftijd maakte Bernstein plots een einde aan zijn veelbelovende carrière als concertpianist. Sindsdien wijdt hij zijn tijd aan het opleiden en inspireren van jonge artiesten.

Slow West - Eind 19e eeuw in het wilde westen. Jay Cavendish, een dromerige welopgevoede tiener, besluit om naar Colorado te reizen in de hoop zich te herenigen met zijn grote liefde. Al snel wordt hij geconfronteerd met het harde outlaw leven en hij mag van geluk spreken wanneer hij Silas (Michael Fassbender), een mysterieuze reiziger, ontmoet. De heropstanding van de western!

Diary of a Teenage Girl - San Francisco in de seventies. Tijdens een avondje uit wordt de 15-jarige Minnie voor het eerst overweldigd door haar ontluikende seksualiteit. Ze is even gelukkig als verward. Is het enkel lust, of echte liefde? Wat volgt is een grappige en eerlijke kijk in de geest van een jonge vrouw. Vol humor en intelligentie vangt de film de angst, de passie en het wonder van adolescentie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.