11 22 okt. '22

Festivalfilm op DVD: Gloria

P18mmvidh31era1r5b18dk1lc9kou1
29 apr. 2014

Deze vierde prent van de internationaal gelauwerde Chileense filmmaker Sebastián Lelio was één van de lievelingsfilms van het publiek van het 40e Film fest Gent. Vooral het titelpersonage bleef de meeste filmfestivalgangers bij. De 51-jarige actrice Paulina Garcia kreeg dan ook terecht een Zilveren Beer voor haar vibrerende vertolking op de Berlinale 2013. Deze schitterende sociaalrealistische film is vanaf begin mei verkrijgbaar op DVD.

Gloria is een 58-jarige gescheiden vrouw die absoluut haar eenzaamheid wil verdringen. Ze zoekt daarom troost en gezelschap in het "singles" uitgaansleven en hoopt zo nog eens de passionele liefde van weleer te beleven. De kracht van deze tragikomische karakterstudie, die zich ontrolt tegen de woelige achtergrond van de politieke ontwikkelingen in Chili, komt vooral tot uiting in de interactie tussen de gevoelswereld van Gloria en haar sociale omgeving. Als bijna zestigjarige gaat het de dame allesbehalve voor de wind in de geharde moderne Chileense maatschappij. Ze moet constant strijden tegen vooroordelen en voor haar vrijheid en geluk. Gloria staat symbool voor een generatie vrouwen waaraan het huidige, door jeugdigheid geobsedeerde filmlandschap zelden aandacht besteedt. De jury omschreef Gloria in haar motivatie als "een verfrissend, aanstekelijk pleidooi voor het feest van het leven." En ze liet ook weten betoverd te zijn door "de magie en de vrolijkheid waarmee de film over een schijnbaar verloren wereld vertelt".

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.