12 23 okt. '21

Festivalfilm op DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray: Gravity

P18hk84gpr1mrnkd1ivb19l839q1
25 feb. 2014

De Mexicaanse rasfilmer Alfonso Cuarón ('Y tu Mamá También') heeft zich binnen het Amerikaanse studiosysteem dubbel en dik bewezen met de geweldige dystopische doemthriller 'Children of Men'. Zeven jaar hebben we moeten wachten op een opvolger, maar eindelijk is hij gearriveerd - op duizend kilometer boven de aarde nog wel - met George Clooney en Sandra Bullock in de enige twee rollen en in digitale 3D.

Dr. Ryan Stone (Bullock) en veteraan-luitenant Matt Kowalski (Clooney) worden in deze claustrofobische ruimtethriller voorgesteld in een sublieme ononderbroken scène van wel vijftien minuten. Ze zijn twee astronauten die in opdracht van de NASA reparaties uitvoeren aan de Hubble-telescoop. Terwijl hij de grapjas uithangt en zij zich probeert te focussen, botst en buitelt de camera gewichtloos rond terwijl de aarde levensgroot aan de hemel opdoemt. Maar na een botsing met ruimteafval, fluiten de brokstukken als kogels rond hun oren en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze op drift geslagen in de ruimte - op zoek naar elkaar, naar zuurstof en radiocontact met de aarde.

In het zo realistisch mogelijk ensceneren van actiescènes kent Cuarón zijn gelijke niet. In zijn typisch intense stijl en met verbluffend lang aangehouden takes houdt hij je met 'Gravity' 90 minuten lang in een wurggreep. In plaats van de actie te verknippen en snelle cuts te hanteren, filmt Cuarón liefst alles in vloeiende lange bewegingen; alsof hij echt met een digitale camera in de helm van de astronauten of in een benepen ruimtecapsule zou kruipen.

Dat Cuarón zich als vanouds een onconventionele verteller en een begenadigd vakman toont, maakt van 'Gravity' een verfrissend onvoorspelbare en razend knappe actiefilm. Maar tegelijk is dit ook een angstaanjagende survivalthriller in outer space en een rauw-realistisch drama waarmee Cuarón adembenemende vistas afwisselt met claustrofobische intimiteit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.