10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Under The Skin

P18saccqlv2ie19c913gq1q4u1dr71
08 jul. 2014

Deze langverwachte derde film van Jonathan Glazer ('Sexy Beast', 'Birth') was een van de meest besproken inzendingen van het jongste Filmfestival van Venetië. Recensenten noemden de film hypnotiserend, dreigend, erotisch, mysterieus en nog vreemder dan 'Birth'. Scarlett Johansson oogstte op de Mostra veel bijval en lof voor de meest ongewone vertolking in haar carrière.

"Scarlett Johansson geeft zich letterlijk helemaal bloot. De abstracte (theater)scènes waarin zij naakt haar slachtoffers verleidt zijn adembenemend." (De Telegraaf) "Wie een open blik heeft en bereid is om mee te gaan op Glazers filmtrip ontdekt een hoogst origineel, bloedmooi gefilmd en bovenal deugddoend ambitieus werkstuk, één met Scarlett Johansson in eva-kostuum dan nog." (Dave Mestdach in Knack Focus) "Scarlett Johansson is extraordinary. She appears to be all eyes, not just undressing her male victims with her gaze but virtually peeling their skin away. She's spooky and erotic, a girl who fell to earth and decided that she might like to stay." (Village Voice) "A totally wacky head-trip with midnight movies sensibilities and a daring avant garde spirit."

"Jonathan Glazer fascineert met de eigenzinnige en hypergestileerde scifitrip 'Under The Skin', met Scarlett Johansson als sexy beast from outer space." Zo schreef een lyrische Dave Mestdach vanuit Venetië over de langverwachte derde film van de regisseur van 'Sexy Beast' en 'Birth'. Het vervolg van zijn recensie was niet minder enthousiast.
"Glazer stript het gelijknamige cultboek waarop deze freudiaanse sciencefictiontrip is gebaseerd tot op het narratieve bot, en opteert voor een bedwelmende, zorgvuldig geritmeerde beeldenstroom die plaagt, prikkelt en voortdurend onder de pellicule pulkt. Waarover het gaat? Over het Freudiaanse Es dat 'zij' wordt, of om het aardser uit te drukken: over een bloedmooie alien - Scarlett Johansson met zwarte haren - die in de Schotse hoofdstad Glasgow neerstrijkt, daar allerlei mannen verleidt en beetje bij beetje leert wat het betekent om mens te zijn. Kwestie van 'de mens' ook eens door buitenaardse ogen te bekijken en vast te stellen dat we minstens even vreemde wezens zijn dan de sexy sirenes from outer space. ?Met zijn drukkend, psychedelisch sfeertje, zijn bizarre beelden van zwarte blubber, melkwitte kamers en uitvergrote ogen, zijn mix van naturalisme en hyperformalisme en zijn soundtrack met dissonante strijkers roept 'Under The Skin' bij vlagen zelfs echo's op van Kubricks '2001: A Space Odyssey'. Wie een open blik heeft en bereid is mee te gaan op Glazers filmtrip ontdekt een hoogst origineel, bloedmooi gefilmd en bovenal deugddoend ambitieus werkstuk, één met Scarlett Johansson in eva-kostuum dan nog. Zoals Mr.Spock zou zeggen: highly fascinating."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.