12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: The Lunchbox

P18bh2486h1ssgqm1a541977du31
11 dec. 2013

Ritesh Batra toont met dit lowbudgetpareltje uit India, tevens zijn langspeeldebuut, dat de Indiase film méér is dan Bollywood en Hindicinema. 'The Lunchbox' is gedrenkt in een magisch-realistisch atmosfeertje, maar weet vooral indruk te maken dankzij de sympathieke en intelligente vertolkingen. Een hartverwarmende feel-good film dus, die platgetreden gemeenplaatsen handig omzeilt.

In de drukke straten van Mumbai zijn ongeveer 5000 dabbawallas actief. Zij zijn al sinds 1880 de lunchleveranciers die dagelijks tussen de 175.000 en 200.000 'brooddozen' met behulp van een complexe kleuren- en symbolencode van en naar de kantoren van hun hongerige echtgenoten brengen. Het feilloze systeem van de dabbawallas is zo stipt en efficiënt dat slechts één op alle zes miljoen lunchpakketten bij de verkeerde afzender terechtkomt.

'The Lunchbox' is het verhaal van zo'n foute levering. Huisvrouw Ila Vaid (Nimrat Kaur) bereidt erg bijzondere lunches voor haar afstandelijke man in de hoop zijn interesse terug te winnen, maar haar maaltijden worden afgeleverd bij Saajan Fernandez (Irrfan Khan uit 'Life of Pi'), een misantropische weduwnaar die op het punt staat met pensioen te gaan. Terwijl de lunchbox over en weer gaat ontspint zich tussen de twee eenzame zielen een romantische correspondentie - een soort Indische variant op '84 Charing Cross Road' - die hen de harde dagdagelijkse realiteit van Mumbai doet vergeten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.