09 20 okt. '24

Festivalfilm in de bioscoop: The Immigrant

P18achh7251ttn60lhh4vef1r2s1
27 nov. 2013
Dertien jaar na de misdaadfilm 'The Yards' (2000), zes na het politiedrama 'We Own the Night' (2007) en vijf na de driehoeksromance 'Two Lovers' (2008) ruilt de Amerikaanse scenarist-regisseur James Gray met 'The Immigrant' zijn gansters en minnaars in voor de donkere, not so roaring twenties.

In dit klassieke romantische retrodrama dat in Cannes naar een Gouden Palm meedong, volgt hij de perikelen van Ewa Cybulski, gespeeld door Marion Cotillard. Zij is een Poolse immigrante die anno 1921 op Ellis Island arriveert, maar gescheiden wordt van haar zieke zus Magda. Ze ziet haar Amerikaanse droom in een nachtmerrie ontaarden wanneer ze eerst in een groezelig cabaret en daarna in de prostitutie belandt. Tot ze de charismatische neef (Jeremy Renner) van haar pooier Bruno (Joaquin Phoenix) ontmoet, een goochelaar die op haar verliefd is en haar belooft te redden uit Bruno's klauwen.

"'The Immigrant' is thoughtful filmmaking that satisfies on nearly every level", zo omschreef Indiewire de film. James Gray, die het verhaal ook zelf neerpende, exploreert daarin opnieuw al zijn persoonlijke obsessies en motieven - rivaliserende broers, morele dilemma's, New York, misdaad en straf. Hij slaat bovendien voor de vijfde keer op rij de handen in elkaar met zijn persoonlijke fetisjacteur Joaquin Phoenix. De klassieke fotografie is van de hand van topcinematograaf Darius Khondji, die recent ook Michael Haneke's 'Amour' van het camerawerk voorzag. Die verbeeldt het New York van de twenties in majestueuze breedbeeldcomposities, en laat de wijken van Ellis Island tot leven komen in een schaduwrijke, nostalgische gloed.

'The Immigrant' is oerklassieke Hollywoodcinema, gedreven door Gray's voorkeur voor authentieke karaktertekeningen en de complexiteit van menselijke relaties en bloedbanden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?