12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: The Fifth Estate

P18av34v5sp9n1ft390v1hpm15jf1
03 dec. 2013

Met 'The Fifth Estate' opende het 40e Film Fest Gent met een meeslepende onderzoeksthriller, gedreven door een meesterlijke vertolking van de Britse superster Benedict Cumberbatch. Bill Condons biopic over de opkomst en val van WikiLeaks-oprichter Julian Assange is een heuse 21e eeuwse saga over technologie, politiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ooit was hij een doodnormale programmeur, nu een van de prominentste vijanden van de Verenigde Staten: Julian Assange (Cumberbatch), de controversiële woordvoerder van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

'The Fifth Estate' belicht de geschiedenis van Wikileaks doorheen de ogen van Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl), één van de eerste aanhangers en tevens de voormalige rechterhand van Assange. Bill Condon (de regisseur van 'Gods & Monsters' en 'Kinsey') baseerde zich voor dit spannend portret op Bergs biografie 'Inside WikiLeaks' en op een exposé van The Guardian-journalisten David Leigh en Luke Harding. In de beste traditie van dossierthrillers als David Finchers 'The Social Network' focust hij op de vriendschap tussen Berg en Assange. Hoe zij dankzij het razendsnelle succes van de website in een klap wereldsterren worden. En hoe ze uiteindelijk uit elkaar worden gedreven door het grootste informatielek in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Meer nog dan een absorberende en actuele thriller is 'The Fifth Estate' een drama met Shakespeareaanse allures. Cumberbatch (bekend van 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' en 'Parade's End' die beiden vertoond werden op het filmfestival) zet een even intelligente als tyrannieke en kwetsbare Assange neer. De Duitse acteur Daniel Brühl ('Goodbye Lenin') schittert als diens trouwe luitenant, die alsmaar meer gaat twijfelen aan Assange vanwege diens manipulatieve technieken. Verder herkennen we ook de Nederlandse 'Game of Thrones'-ster Carice Van Houten in een bijrol als een IIslands parlementslid dat optreedt als woordvoerder van de omstreden internetactivist.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.