12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: Suzanne

P18dp5ev98dou1f2m2qr1tfat0e1
08 jan. 2014

De Franse cineaste Katell Quillévéré viel dit jaar de eer te beurt het parallelle festival La Semaine de La Critique op het Filmfestival van Cannes te openen met haar tweede langspeler Suzanne: een pakkend en emotioneel geëngageerd melodrama dat draait rond de chaotische levensstijl van een vurige antiheldin die zich weigert te conformeren aan een huisje-tuintje-boompje-bestaan.

Het titelpesonage Suzanne woont samen met haar oudere zus Maria en haar alleenstaande vader in de Languedoc. We maken eerst kennis met haar in de lagere school, maar het duurt niet lang voor we haar als adolescente te zien krijgen en ze aankondigt dat ze ongewenst zwanger is. Fast forward naar vijf jaar later: haar zoon Charlie maakt officiëel deel uit van het gezin, maar als Suzanne stapelverliefd wordt op de criminele bad boy Julien, besluit ze alles achter te laten - lees: ze keert haar eigen zoon, haar vader en haar zus de rug toe. Na talloze omzwervingen en Bonnie & Clyde-achtige avonturen belandt ze achter de tralies voor een banale overval, maar ook na haar vrijlating blijkt ze amper in staat te zijn een 'normaal' bestaan te leiden met haar familie, die ze als de exponenten van een vervreemde en machteloze klasse beschouwt.

Quillévéré weet binnen een tijdsbestek van 90 minuten een levensverhaal van 25 jaar te vertellen, waardoor je Suzanne zou kunnen omschrijven als een sociaalrealistische telenovelle. De cineaste kon daarvoor beschikken over een bijzonder getalenteerde cast. Zo toont de jonge Franse Sara Forestier - die in 2011 een Cesar won voor haar rol als sexkitten in The Names of Love - zich een talentvolle lead die een breed scala aan emoties beheerst, terwijl de Belgische komische acteur François Damiens (Heartbreaker, Delicacy) zich voor de verandering waagt aan een serieuze, dramatisch doorbloede rol.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.