11 22 okt. '22

Festivalfilm in de bioscoop: Retour à Ithaque

P1987t63cg1sule5jabb1a0j19jq1
03 dec. 2014

Vijf Cubaanse vrienden van middelbare leeftijd overschouwen op een dakterras in Havana hun jeugd, levenservaringen en niet gerealiseerde dromen en vieren de thuiskomst van hun oude compadre Amadeo, na zestien jaar Spaanse ballingschap.

"We zijn hier niet om met elkaar af te rekenen", zegt een van hen, maar dat is wat er uiteindelijk wel gebeurt. Oude wonden worden opengereten, geheimen worden onthuld, maar er is ook plaats voor verzoening en vriendschap. De gevierde Franse regisseur Laurent Cantet ( 'Entre les murs', 'Vers le sud' ,'L'emploi du temps') werkte samen met de Cubaanse romanschrijver Leonardo Padura en tekent een consequent in beeld gezet "conversation piece". Zo duiken we nooit via flashbacks in het verleden van de personages en blijft Cantet zich te allen tijde concentreren op de gezichten van zijn personages. Het is alleen via deze nachtelijke gesprekken dat we een inzicht krijgen in veertig jaar Cubaanse geschiedenis en dat de film langzamerhand en onnadrukkelijk een sterke politieke dimensie verwerft. (P.D.)

'Retour à Ithaque' is te zien in:
- Cartoons (Antwerpen)
- Galeries Cinéma (Brussel)
- Vendôme (Brussel)
- Sphinx (Gent)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.