10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Mr. Turner

P198prff8n1msk1cah49m8d31iut2
10 dec. 2014

Een fascinerende biopic van Mike Leigh die focust op alle scharniermomenten uit de laatste 25 jaar van J.M. William Turners leven met veel aandacht voor historisch detail.

Voor de portrettering van Engelands beroemdste 19e eeuwse landschapsschilder J.M. William Turner, werd de acteur Timothy Spall tijdens de jongste editie van Cannes bekroond als beste acteur. In deze fascinerende biopic van de Britse kitchen sink veteraan Mike Leigh - denk aan de bittere sociodrama's 'Life is Sweet', 'Naked', 'Vera Drake' en 'Another Year' - zet hij de bevlogen Turner neer als een knorrige, sarcastische brompot die in het dagelijks leven zijn emoties amper toont, maar in zijn schilderijen blijk geeft van een turbulent innerlijk leven. Leigh hanteert daarvoor een meanderende, episodische structuur, met veel aandacht voor historisch detail. Niet alleen de werkwijze van de schilder komt nauwgezet aan bod, er wordt ook ingezoomd op de mensen in zijn omgeving, waaronder zijn vader, zijn huishoudster, zijn verbitterde ex en enkele collega's uit de Royal Academy of Arts, die hem tegelijk bewonderden en verafschuwden. Visueel werd de film hier en daar al vergeleken met 'Barry Lyndon' van Stanley Kubrick. De scoopcomposities van cameraman Dick Pope zijn dan ook een lust voor het oog, en lijken soms welhaast uit de schilderijen van Turner zelf gegrepen. En ja, de beroemde anekdote over Turner die zich aan de mast van een schip liet vastbinden om daarna beter een sneeuwstorm te kunnen schilderen, zit ook in de film. "An ecstatically beautiful and brilliantly acted biopic", oordeelde Variety. (A.I.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.