12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: L'inconnu du lac

P189r21693tdhvga3uv160o1aj11
19 nov. 2013

De autodidact Alain Guiraudie is een buitenbeentje in de Franse film. Hij staat bekend om zijn surreële, licht absurde cinema die sterk geworteld is in een regionale dorpsachtergrond. Met zijn nieuwste prent, de homo-erotische thriller 'L'inconnu du Lac', gooit hij het - na zijn veeleer komische uitstapjes - over een donkere boeg.

De film ging op het jongste Filmfestival van Cannes in première en werd de sensatie van de Un Certain Regard-nevensectie. L'Inconnu Du Lac vindt integraal plaats in en rond een zomermeer op het Franse platteland - een paradijselijke oase waar homo's en nieuwsgierige mannen van alle soorten en maten naakt liggen te zonnebaden en stiekem afspreken in de nabijgelegen 'bosjes' voor anonieme seks. In deze afgezonderde biotoop ontmoeten we de knappe Franck, die zijn oog heeft laten vallen op Michel, een adonis met de allures van een jaren 70 pornoster, die echter reeds een engagement heeft met een andere man. Op een avond ziet Franck hoe Michel zijn geliefde met opzet verdrinkt. In plaats van de moord te melden wakkert het gebeuren enkel zijn erotische fixatie aan.

Dit alles mondt uit in een deskundig opgebouwd en knap gefilmd thrillerdrama over liefde, lust en de gevaren van een zorgeloze levensstijl - dat qua toon en thematiek balanceert tussen François Ozons psychologisch drama 'Swimming Pool' en William Friedkin's homo-sm-thriller 'Cruising'. Guiraudie onderscheidt zich daarbij met zijn zorgvuldige, observerende aanpak: zelfs in de talloze hardcore seksscènes weet hij perfect de ambigue, claustrofobische sfeer te vatten waarvan de idyllische omgeving vergeven is. Hij kan bovendien bogen op een uitstekende cast van nieuwkomers, aangevoerd door Pierre Deladonschamps en Christophe Paou. "Guiraudie creates an ambiance of eerie atmospherics that is at once crisp and observant, and oddly dreamlike, or nightmarish." (Indiewire)

ROZE PALM
'L'Inconnu du Lac' rijfde in Cannes de Queer Palm (ofte: de Roze Palm) binnen, die sinds 2010 uitgereikt wordt aan een holebifilm die volgens de jury de beeldvorming van homoseksuelen in een positief daglicht stelt. Het is trouwens frappant hoeveel expliciete seks er tussen partners van hetzelfde geslacht te zien was op de voorbije Cannes editie. In Steven Soderbergh's 'Behind the Candelabra', een biopic over het leven van showpianist Liberace, bedrijven Hollywoodsterren Michael Douglas en Matt Damon de vleselijke liefde. En een van de felst besproken passages op het festival was die ene stomende, tien minuten durende lesbische seksscène in de competitiefilm 'La Vie d'Adele', de (terechte) Gouden Palmwinnaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.