10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Je suis à toi

P197lnhr0e1mhm1cescd01v0a1kea1
26 nov. 2014

Wat de Waalse regisseur David Lambert met zijn langspeeldebuut 'Hors les Murs' al demonstreerde, weet hij met deze film 'Je Suis à Toi' te bevestigen. Met name dat hij zijn eigen stem heeft gevonden binnen het Belgische filmlandschap. Films over interpersoonlijke relaties, onze wensen en verlangens en nood aan gezelschap en affectie, zijn zowat zijn handelsmerk geworden.

De charismatische Argentijnse escortjongen Lucas (Nahuel Pérez Biscayart) komt aan de bak in Buenos Aires door zijn lichaam te verkopen aan homoseksuele mannen. Via het internet doet hij een wanhopige oproep om door een man te worden meegenomen naar een ander land. De goedhartige, ietwat corpulente Belgische bakker Henry (Jean-Michel Balthazar) gaat in op zijn lokroep. Hij belooft Lucas een vliegticket richting Wallonië, op voorwaarde dat de jongen als knecht in zijn succesvolle bakkerij in het Waalse dorpje Hermalle komt werken, en dat de twee ook de lakens delen.

Lucas ziet er meteen een uitweg uit zijn financiële crisis in. Maar hun gecompliceerde verhouding wordt nog een pak ingewikkelder als blijkt dat Lucas meer oog heeft voor de mooie Canadese Audrey (Monia Chokri), een alleenstaande moeder die als verkoopster in de bakkerij werkt. Het is het startschot voor een merkwaardige driehoeksverhouding.

Met het bijzonder enthousiast onthaalde 'Je Suis à toi' schuwt regisseur David Lambert de rechttoe-rechtaanaanpak niet: sommige scènes zijn behoorlijk expliciet seksueel getint. Maar hij behandelt zijn onderwerp wel consequent op een eerlijke, humane en delicate manier, met veel aandacht voor het spel tussen de personages, hun kwetsbaarheden en innerlijke onzekerheden.

Jean-Michel Balthazar, die vooral bekend is van zijn rollen in de films van de gebroeders Dardenne, vertolkte reeds een bakker in Lamberts kortfilm 'Vivre encore un Peu', die overigens in dezelfde bakkerij als 'Je Suis a? Toi' gedraaid werd. "Al mijn hele leven lang heb ik heel dikwijls in bakkerijen vertoefd", aldus Lambert. "Ik vind de bakkerij het ideale decor voor deze film. Het is een soort cocon, waarin tegelijk een warme en heel harde sfeer heerst. Met 'Je Suis a? Toi' probeer ik ook een wereld te beschrijven die langzaamaan aan het verdwijnen is: de wereld van de kleine handelaars en de ambachtslieden, die weigeren hun ziel te verkopen aan de grote industriebedrijven en consortiums, en die zichzelf opofferen voor de lokale winkels en het dorp".

"Je suis à toi" is te zien in:
- Galeries Cinéma (Brussel)
- Vendôme (Brussel)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.