09 20 okt. '24

Festivalfilm in de bioscoop: Gloria

P18hk8ap5pp7d1cbb9sisljlhg1
25 feb. 2014
Deze vierde prent van de internationaal gelauwerde Chileense filmmaker Sebastián Lelio is één van de sociaalrealistische films bij uitstek die in vele lijstjes getipt werd als de topfavoriet van de Berlinale in 2013. Maar het is vooral het titelpersonage dat de meeste filmfestivalgangers bijbleef. De 51-jarige Paulina Garcia kreeg een Zilveren Beer voor haar vibrerende vertolking van Gloria, een 58-jarige gescheiden vrouw die absoluut haar eenzaamheid wil verdringen. Ze zoekt daarom troost en gezelschap in het "singles" uitgaansleven en hoopt zo nog eens de passionele liefde van weleer te beleven.

De kracht van deze tragikomische karakterstudie, die zich ontrolt tegen de woelige achtergrond van de politieke ontwikkelingen in Chili, komt vooral tot uiting in de interactie tussen de gevoelswereld van Gloria en haar sociale omgeving. Als bijna zestigjarige gaat het de dame allesbehalve voor de wind in de geharde moderne Chileense maatschappij. Ze moet constant strijden tegen vooroordelen en voor haar vrijheid en geluk.

Gloria staat symbool voor een generatie vrouwen waaraan het huidige, door jeugdigheid geobsedeerde filmlandschap zelden aandacht besteedt. De jury omschreef Gloria in haar motivatie als "een verfrissend, aanstekelijk pleidooi voor het feest van het leven." En ze liet ook weten betoverd te zijn door "de magie en de vrolijkheid waarmee de film over een schijnbaar verloren wereld vertelt".

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?