12 23 okt. '21

Festivalfilm in de bioscoop: 'Behind The Candelabra'

P187nd24rf1aonu46m76ne39j71
30 okt. 2013

Elton John en Lady Gaga mogen op het podium dan wel de meest opzichtige creaties hebben gedragen, ze keken hun kunstjes af van Liberace: de flamboyante ster die Las Vegas in de jaren 70 op zijn kop zette met zijn virtuoze pianospel, charisma en extravagante levensstijl. In 'Behind the Candelabra' gunt regisseur Steven Soderbergh - de maker van 'Sex, Lies and Videotape', 'Traffic', 'Ocean's Eleven' en ander fraais - ons een glimp van het leven achter die façade.

Een onherkenbare Michael Douglas schittert - zelfs letterlijk - als de compleet uit glitter en mascara opgetrokken showpianist en Matt Damon is al even subliem als diens véél jongere minnaar, chauffeur en bodyguard Scott Thorson. Hoewel Liberace tot aan zijn dood volhield dat hij hetero was, had hij vijf jaar lang een geheime relatie met Thorson, op wiens memoires Soderbergh zich voor deze biopic baseerde. Liberace - Lee voor de vrienden - wond zijn jonge 'prins' met zoveel schwung om zijn vingers dat hij hem kon overtuigen zich bij een plastisch chirurg te laten ombouwen tot zijn evenbeeld. Het leverde Thorson een verslaving aan coke en pijnstillers op - nu zit hij in de cel wegens fraude -, én er volgde een bitter gevecht met advocaten. Dat Damon in werkelijkheid veel ouder is dan zijn personage, doet geen afbreuk aan de fenomenale manier waarop hij en Douglas in hun personage verdwijnen. De Hollywoodsterren zijn in topvorm, en mede dankzij Soderbergh's virtuoze stijl resulteert dat in een dolkomische en aandoenlijke blik 'achter de kandelaar van de kitschkoning'.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.