09 20 okt. '24

Festivalfilm in de bioscoop: 82 Dagen In April

P18eqh0psv1t1rne9q6odhelp1
22 jan. 2014
Op een vlucht van Kyrgyzstan naar België vroeg Bart Van den Bempt zich af wat er zou gebeuren mocht zijn vliegtuig crashen. Hoe zouden zijn ouders omgaan met dat verlies? Een lugubere gedachte die gelukkig niet bewaarheid werd, maar die wel de basis legde voor '82 Dagen in April'.

Daarin gaan Herman en Marie, een koppel zestigers, naar Istanbul om er de teruggevonden rugzak van hun omgekomen zoon op te halen. Tussen zijn spullen vinden ze enkele niet ontwikkelde filmrolletjes en een logboek van zijn laatste expeditie. Vanaf dat moment wil Herman koste wat het kost de laatste tocht van zijn zoon reconstrueren. Hij sleept zijn vrouw mee in wat een louterende reis moet worden.

Van den Bempt is psycholoog van opleiding en dat laat zich voelen in zijn fijnzinnige portrettering van een rouwproces. De oogstrelende Oosterse setting en de ingetogen acteerprestaties van Karen Vanparys en Marc Peeters maken het geheel des te hartverscheurender zonder dat er één sentimentele valse noot te bespeuren valt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?