09 20 okt. '24

Festivalfilm 15 januari in de bioscoop: Fruitvale Station

P18dp376rmtr61id7114hv7tiip2
08 jan. 2014
In de vroege uren van Nieuwjaarsdag 2009 wordt Oscar Grant op het Fruitvale metrostation te San Franscisco neergeschoten door een agent van de metropolitie. De jongeman overlijdt aan zijn verwonding en officier Johannes Mehserle wordt veroordeeld voor onvrijwillige doodslag.

Filmmaker Ryan Coogler groeide op in dezelfde buurt en was getuige van de rellen die volgden op de schietpartij. "I saw the riots and the frustration and they didn't have an effect," aldus Coogler. "If I can get two hours of people's time, I can affect them more than if they threw a trash can through a window." Met de hulp van Grants familie, Forest Whitakers productiebedrijf en het Sundance Screenwriters Lab toont Coogler de dag die voorafging aan de feiten. Dankzij de straffe acteerprestaties (onder andere van Oscarwinnares Octavia Spencer) wordt het mensenleven achter het nieuwsbericht zichtbaar. Coogler veroverde met zijn aangrijpend drama de Grote Prijs van de Jury op het Sundance festival.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?