10 21 okt. '23

Expo Michelangelo Antonioni. Il Maestro del cinema moderno in BOZAR

P182vhk76me9nnrt14nrb8ptdg1
06 aug. 2013

Voor zijn eerste grote filmtentoonstelling opent het Paleis voor Schone Kunsten, in samenwerking met CINEMATEK, zijn deuren voor de Italiaanse cineast Michelangelo Antonioni. De multidisciplinaire tentoonstelling omvat onder meer een aantal persoonlijke documenten en werken die voor het eerst buiten Italië te zien zijn. Kom deze zomer de hoogstpersoonlijke wereld van de cineast ontdekken in BOZAR en herbeleef de mooiste scènes van zijn films in de CINEMATEK.

Michelangelo Antonioni is een pionier van de moderne cinema. Hij verwierf internationale bekendheid met films als La signora senza camelie (1953), Blowup (1966), Zabriskie Point (1970) en zijn beroemde trilogie met in de hoofdrol de schitterende Monica Vitti (zijn favoriete actrice): L'avventura (1960), La notte (1961) en L'eclisse (1962).

De tentoonstelling omvat filmfragmenten, foto's, originele scenario's, brieven en schilderijen van de regisseur zelf. Verdiep je in zijn hoogstpersoonlijke wereld en werk via ongeziene documenten die afkomstig zijn uit zijn persoonlijke archief en voor het eerst getoond worden in België. De BOZAR zomer met Antonioni wordt op 29 augustus feestelijk afgesloten door een projectie van de recente digitale restauratie van 'Le amiche'. Wellicht de meest onderschatte film uit Antonioni's oeuvre die zonder enige twijfel aan herontdekking toe is. Een roman van Pavese, die dat jaar zelfmoord pleegde, lag aan de basis van deze pessimistische studie over vrouwelijke vervreemding. Antonioni ontwikkelt in deze film voor het eerst zijn unieke contemplatieve stijl.

Dominique Païni, curator van de tentoonstelling, zal de voorstelling uitgebreid inleiden.

Paleis voor Schone Kunsten Donderdag 29 augustus 2013 20:00 tot 22:30

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.