09 20 okt. '24

Explore Zone Jury bekroont 'Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot'

Meinbruder
Nieuws 19 okt. 2018
De jongerenjury van het 45e Film Fest Gent reikte de Explore Zone Award uit aan Philip Grönings drama 'Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot' voor "zijn durf, absurdisme en ongebruikelijke manier om bepaalde thema's aan bod te laten komen". Met de prijs bekroont de vijfkoppige jury, allen tussen 18 en 26 jaar oud, de beste film uit de Explore Zone. Dit parcours bestaat uit films gericht op jongeren.

In 'Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot' voert Philip Gröning de belezen middelbare scholier Robert en diens bijna afgestudeerde zus Elena op. Verveeld hangen zij bij hun familie's tankstation rond, kibbelend over seks en relaties of pratend over Heidegger en andere filosofen die Elena moet lezen voor haar eindexamen filosofie. Als zijn eigen cinematograaf brengt Gröning deze taferelen vaak extreem in beeld, de ene keer door zijn protagonisten te laten opgaan in een weidse fotografie en de andere keer door ze in extreme close-up te vangen.

"De film is een sterke arthouse-prent en zal ongetwijfeld voor verdeelde meningen zorgen; maar is door zijn durf, absurdisme en geslaagde kritiek op pseudo-intellectualisme absoluut de moeite waard. Ook het meta-gehalte van de film liet ons stomverbaasd achter," luidt de motivatie van de jury.

"Philip Gröning probeert ons via een tweelingbroer en -zus zijn perceptie van tijd mee te geven. Ook raakt hij op de meest ongebruikelijke manieren belangrijke thema’s zoals seksualiteit en adolescentie aan. Ondanks het sluipend ritme heeft de film ons verrast met een ongelofelijke climax die nog dagen nadien in ons hoofd bleef rondspoken."

De jongerenjury bestond dit jaar uit Jordi Bosman, Joram De Cocker, Alexander De Man, Nina Cools en Ophelia Van Wijmeersch. Dankzij de Explore Zone Award kan de film naar aanloop van de release rekenen op een mediacampagne met een waarde van bijna €32.500 in samenwerking met Studio Brussel, De Morgen, Knack Focus en UniversCiné.

De prijzen binnen de Officiële Competitie en de Kortfilmcompetities worden vanavond tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekendgemaakt, gevolgd door de première van 'Beautiful Boy' van Felix van Groeningen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?