10 21 okt. '23

Europese filmwereld eist vrijlating Oleg Sentsov

1284194 olegsentsovcwikicommons 990017
Nieuws 14 aug. 2018
Naar aanleiding van de nu al drie maanden durende hongerstaking van de Oekraïense cineast Oleg Sentsov hernieuwt de Europese Film Academy haar oproep aan president Poetin om Sentsov vrij te laten. De gezondheidstoestand van Sentsov is volgens een familielid “dramatisch slecht” en volgens zijn advocaat is de man al dertig kg vermagerd en lijdt hij aan bloedarmoede.

Drie maanden van intens wereldwijd protest uit de culturele en politieke wereld heeft tot nog toe niets opgeleverd, hoewel volgens de Britse krant The Guardian president Poetin na het einde van het wereldkampioenschap voetbal gezegd zou hebben “dat hij over Sentsov zou nadenken”.

Oleg Sentsov die internationaal doorbrak met zijn film ‘Gamer’ werd in de nacht van 10 mei 2014 gearresteerd in Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Hij werd verdacht van terroristische activiteiten en het plegen van bomaanslagen. Volgens Amnesty International werden op zijn proces nooit geen bewijzen op tafel gelegd. Als Oekraïense staatsburger protesteerde hij op vreedzame wijze tegen de Russische annexatie van de Krim. Sentsov was niet de enige die gearresteerd werd en met zijn hongerstaking wil hij ook de vrijlating afdwingen van 65 andere politieke gevangenen.

De tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeelde Sentsov verbleef al in diverse Russische gevangenissen en zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten eisten al meermaals zijn vrijlating omdat ze vragen hebben bij de wijze waarop de Russische justitie te werk ging.

Naar aanleiding van zijn proces in 2015 kreeg Sentsov al openlijke steun van collega’s als Ken Loach, Béla Tarr, Pedro Almodovar en Wim Wenders. Omdat de hongerstaking dramatisch dreigt af te lopen vraagt de Europese Film Academy opnieuw de dringende vrijlating van Oleg Sentsov. Ze riep 14 augustus zelfs uit tot Oleg Sentsov Dag.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?